Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

Távozik a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház éléről Dr. Nagy Lajos Főigazgató

Távozik a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház éléről
Dr. Nagy Lajos Főigazgató

 

Prof. Dr. Nagy Lajos, a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Főigazgatója 2024. április 7-én távozik a Kórház éléről. Ezután, mint a Kórház Kardiológiai és Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa folytatja munkáját.

Dr. Nagy Lajos 1999-ben, 25 évvel ezelőtt került kinevezésre a kórház élére. Akkor a Markusovszky Kórház csőd közeli állapotban volt. Vezetésével másfél év alatt sikerült megteremteni a kórház gazdasági egyensúlyát. 2001-ben került először komoly döntési helyzetbe. A Kórház-igazgatás, vagy az osztályvezető főorvosi munka között kellett választania. Akkor az utóbbi mellett döntött, ami jó választás volt utólag visszatekintve.

2001-2010 között, a Kardiológiai és Belgyógyászati osztály vezetőjeként létrehozta a szívkatéteres laboratóriumot, mely évente 2000 szívbeteg magas szintű ellátást biztosítja, közte a legsúlyosabb szívinfarktus kezelését is, mely folyamatos éjjel-nappali minden napra kiterjedő ügyeleti ellátását is jelent a működés első napjától folyamatosan. A szívkatéterezést vele együtt jelenleg már 7 orvos végzi, akik ezt itt tanulták meg magas szinten.  A laborban annak közel 20 éves működése alatt több mint 35 000 szívbeteg ellátása történt meg. Emellett a kardiológiai betegellátásához szükséges egyéb vizsgálatok terén is jelentős fejlődés történt, teljesen megújult az osztály eszközpartja. Modern szív-ultrahang diagnosztikai módszerek kerültek bevezetésre, jelentősen bővült a pacemaker terápia RT CRTD és ICD implantációk bevezetésével.  Az osztályvezetői munka mellett ezen időszakban is részt vett a kórház menedzsmentjének munkájában, a nem sebészeti osztályok irányítását végezte. Az orvosszakmai munka mellett orvos-közgazdász és egyészségügyi menedzser diplomákat szerzett.

2010-ben a Vas Megyei Önkormányzat újra felkérte, hogy legyen a kórház főigazgatója, melyet amellett vállalt, hogy az igazgatás mellett részt vesz a betegellátásban is. 2010-től 2024 április 7-én betöltött 65 éves koráig vezette a kórházat, mely 2013-ban megyei önkormányzati tulajdonból állami tulajdonba került.

Az elmúlt időszak a kórház közel 100 éves történetének legnagyobb fejlődését hozta. Részben európai uniós, részben az egyensúlyi gazdálkodás eredményeként saját forrásból komoly beruházások történtek. Felépült a 350 beteg számára modern elhelyezését biztosító új tömb. Megújult a központi műtőszolgálat. Modernizálódott a kórház központi sterilizálója, kialakításra került a nappali kórház.

A kórház egyik fő stratégai célja a daganatos betegek ellátása, melyet, mint Nyugat-dunántúli Regionális Onkológiai Centrum végez. 3 új sugárterápiás készülék került beszerzésre, összességében 3,6 milliárd forint értékben. Megújult a sugártervező rendszer, PET-CT készülék került telepítésre egyetlenként a Nyugat-dunántúli régióban. Létrejött a személyre szabott kemoterápiához nélkülözhetetlen Molekuláris Pathológiai labor, teljesen modernizálódott a daganatsebészet, mely a kórház összes sebészeti jellegű osztályának műtéti tevékenységét átalakította. A minimál invazív sebészeti módszerek speciális optikai eszközök segítségével kis metszésből teszik lehetővé a legbonyolultabb műtéteket. Teljesen megújult a modern diagnosztikához szükséges eszközpark, a gyomor bélrendszer és a légutak endoszkópos eszközeinek modernizálása révén. A beszerzett nagy értékű képalkotó CT és MR készülékek magas szinten biztosítják a radiológiai diagnosztikát. Ezek az eszközök a sugárterápia tervezéséhez és a műtét közbeni pontos manőverekhez is felhasználásra kerülnek többek között a neuronavigációs készülék segítségével.

A kórház másik fő stratégiai célja az akut betegek ellátásnak teljes spektrumának biztosítása, hiszen ezen esetekben minden időveszteség rontja a betegek esélyeit. Kiépült a legmagasabb progresszivitási szintű balesetsebészeti ellátás. Bevezetésre került a stroke ellátásban nélkülözhetetlenné váló thrombectomia, mely az agy ereiből vérrögök eltávolításával biztosítja a gutaütésen átesett, erre alkalmas betegek minél teljesebb gyógyulását.

A Markusovszky Kórház szinte minden osztálya megyén kívüli betegek is gyógyít, igy amennyiben erre szükség van, Zala, Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegyék betegeinek legmagasabb szintű ellátását is végzi. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának négy külső tanszéke működik, míg a kórház jelentős szerepet vállal az Egyetem Egészségtudományi Karának Szombathelyi Képzési Központja elméleti és gyakorlati oktató munkájában. A gradualis és postgraduális oktatást nagyban segíti a kórházban kialakított Skill Labor, ahol szimulációs eszközökkel, beteg nélkül lehet elsajátítani a gyógyításhoz szükséges készségeket.

A fenti új beruházások és bevezetett új módszerek mellett fontos eredmény, hogy a kórház közel 100 éves épületei is megújultak. A szocialista építészet nem túl jó példájaként épült és közben a betegellátásra használhatatlanná vált régi SZTK épületében folyó járóbeteg ellátás a teljesen felújított régi vérellátóba és a közel 100 éves belgyógyászati tömb területére került, modern körülmények közé. Megújult a Sebészeti Osztály. Ugyancsak teljesen felújításra került az Újszülött Osztály, a Perinatális Intenziv Centrum.  Az elmúlt évtizedben a vas vármegyei fekvőbeteg ellátás teljes integrációja megvalósult, megelőzve az ország más megyéit, ahol most zajlanak ezek a folyamatok, nem kevés problémával.

Az elért eredmények természetesen nem jöhettek volna létre a kórház menedzsmentjének és minden egyes dolgozójának áldozatos munkája nélkül.  Az eredmények elismeréseként a Kórház és Főigazgató úr is számos magas állami, önkormányzati, egyetemi és egyéb kitüntetést kapott.

A tavalyi év végén született miniszteri döntés értelmében a kórházak első számú vezetői 65 éves korukig végezhetik ezt a tevékenységet, Ennek értelmében a közeljövőben pályázati eljárás keretében kerül kiválasztásra a kórház új főigazgatója. Addig jelenlegi helyettese, Dr. Stánitz Éva orvosigazgató megbízottként látja el ezt a feladatot. Prof. Dr. Nagy Lajos a Kardiológiai és Belgyógyászati Osztály Osztályvezető Főorvosaként vesz részt a vas vármegyei betegek lehető legmagasabb szintű ellátásában, segítve ezzel a kórházat a jövőben irányító menedzsment munkáját.