Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

Szív Világnapja - Az egészséges szívért és szívbetegségek megelőzéséért!

Szív Világnapja - Az egészséges szívért és szívbetegségek megelőzéséért!

A Szív Világnapja minden évben alkalmat teremt, hogy felhívjuk a figyelmet a vezető halálokok között szereplő szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.

Az 1998-ban alakult Szív Világszövetség, a World Heart Federation (WHF) missziós nyilatkozata szerint, egy hosszabb és jobb minőségű élet eléréséhez kell segíteni az embereket, a szív-és érrendszeri betegségek megelőzése, gondozása által.

A WHO-val szoros együttműködésben dolgozó Szív Világszövetség kezdeményezésére, 2000 óta a világon mindenütt egyszerre, minden évben szeptember utolsó vasárnapján rendezik meg a Szívünk Napját, idén ez szeptember 24-e.

Miért fontos a Szív Világnapja?

A világnap a szív- és érrendszeri egészség fontosságára hívja fel a figyelmet, ezek kialakulásában jelentős kockázati tényező a túlsúly, az elhízás, a cukorbetegség, a túlzott alkoholfogyasztás és a stressz. 

A szívbetegségek, például a szívroham világszerte vezető haláloknak számítanak, amelyek jelentős része gyakran megelőzhető rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétellel, valamint az egészségesebb életmódra való áttérés segítségével.

Ha időben felfedezésre kerül a megbetegedés, akkor az esetek többségében megfelelő orvosi ellátással jól kezelhető.

Ezekre kívánja felhívni a figyelmet a Szívünk Napja, amelynek célja az emberek szív- és érrendszeri egészségének javítása, a szívbetegségek megelőzése és a szív- és érrendszeri problémákra való tudatos odafigyelés ösztönzése.

A Szív Világnapja kiemeli a következő fontos üzeneteket:

  • Az egészséges életmód fontossága: Az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás, a dohányzásról való leszokás és a mérsékelt alkoholfogyasztás mind kulcsfontosságú tényezők a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében.
  • A tudatosság növelése: A Szív Világnapja lehetőséget teremt a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos tudatosság növelésére. Az embereknek meg kell érteniük a kockázati tényezőket, a tüneteket és a megelőzés lehetőségeit.
  • Szűrővizsgálatok és a megfelelő egészségügyi ellátás fontossága: A világnap azt is hangsúlyozza, hogy a rendszeres orvosi vizsgálatok és a megfelelő orvosi ellátás elengedhetetlen a szív- és érrendszeri egészség fenntartásához.
  • A fiatal korosztály egészségre, egészséges életmódra való nevelése: A szülők számára fontos feladat, hogy már egészen kisgyermek kortól megtanítsák gyermekeiknek az egészséges életmód alappilléreit – egészséges táplálkozás, sport stb. -, amellyel hozzásegíthetik őket ahhoz, hogy egészséges felnőtt váljon belőlük.

A Szív Világnapja olyan nap, amely arra emlékeztet bennünket, hogy az egészséges szív-és érrendszer kulcsfontosságú az egészséges élethez. 

Fontos, hogy figyeljünk az egészségünkre, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy megelőzzük a szívbetegségeket. Ezen a napon összefogunk az egész világon az egészségesebb jövő érdekében, és arra ösztönözzük egymást, hogy gondoskodjunk a szívünk és érrendszerünk egészségéről.

Forrás: Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet