Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

A korai felismerés életet ment - október a mellrák elleni küzdelem hónapja

A korai felismerés életet ment - október a mellrák elleni küzdelem hónapja

A mellrák elleni küzdelem világnapja minden évben október 1. Ebben a hónapban nemzetközileg is kiemelt figyelmet kap a mellrák elleni küzdelem. Vas Vármegye nő lakosai országosan kiemelkedő arányban jelentek meg emlőrák szűrésen az elmúlt két évtizedben. A jó megjelenési arány fenntartása, esetleg fokozása kiemelkedő jelentőségű a megelőzésben.

 A figyelemfelhívás célja, hogy rávilágítson a szűrővizsgálaton való részvétel fontosságára, a betegség korai felismerésének érdekében. Hazánkban évente nagyságrendileg 33 ezer rosszindulatú daganat okozta haláleset történik, rosszindulatú emlődaganat következtében pedig évente több mint 2000 nőt veszítünk el.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az időben felismert betegség esetén nagyobb a gyógyulási esély. A korai felismerés érdekében rendszeres időközönként szükség van mammográfiára is. A szűréssel a daganatot korán, még a tünetek jelentkezése előtt fel lehet fedezni. Az időben felfedezett daganatok közel 90%-ban gyógyíthatók.

Szervezett emlőszűrés Magyarországon 2002 óta van, a 45-65 év közötti nőket 2 évente névre szóló meghívóval hívják el mammográfiás szűrésre. A szűrővizsgálat célja, hogy a tünetmentes szakaszban találják meg az elváltozásokat, ilyenkor a gyógyítás eszközei is sokkal enyhébbek, és a teljes gyógyulás kilátásai is sokkal magasabbak, mint a már előrehaladottabb tünetekkel érkező páciensek esetén.

A Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház országos szinten az élvonalba tartozik az emlőrák szűrés tekintetében. A koronavírus-járvány alatt megtorpant, azonban az idei évtől megemelkedett szűrővizsgálatra irányuló igények kielégítése érdekében kórházunk a szokásos kapacitáson felül heti 3x10 fővel biztosít lehetőséget a szűrésre, a háziorvosoknál történő online előjegyzés keretében a meghívóval rendelkezők számára.

A Szombathelyiek Egészségéért Egyesület és a Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda idén is mindenkit szeretettel vár az emlőrák elleni küzdelem világnapja alkalmából szervezett kampány programjaira, amelynek nyitó rendezvényét 2023. október 4-én 17.45 órakor tartják a Városháza előtti téren.

További információ a programsorozatról:
https://www.facebook.com/EFISzombathely


Letölthető dokumentumok(1 letölthető dokumentum)

Meghívó.pdf

Méret: 324.57 kb Feltöltés ideje: 2023.10.04, 12:15