Akadálymentesített nézet 06 94 / 311 542

Bemutatkozás

Szombathely - Járóbeteg rendelés, diagnosztikai és egyéb ellátás - Központi Laboratórium - Központi Laboratórium

Mb. osztályvezető főorvos:              Dr. Skrapits Judit
Osztályvezető asszisztens:              Szalay Sámuelné

Az osztály címe:                                9700 Szombathely, Markusovszky u. 5.
Az osztály elhelyezkedése:             Központi telephely, Komplex tömb, 1. emelet

Laboratóriumunk a Vas Vármegyei  Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Központi Laboratóriuma.

2017. január 1-től – Sárvár és Szentgotthárd városok elemi laboratóriumi ellátása kivételével – Vas vármegye fekvőbeteg, valamint járóbeteg alap- és szakellátásának három telephelyen biztosítunk teljes körű orvosi klinikai laboratóriumi diagnosztikai hátteret.

A celldömölki laboratóriumi részleg folyamatos munkarendben dolgozik, biztosítva ezzel a járóbeteg és fekvőbeteg ellátás számára is az alapvető klinikai laboratóriumi diagnosztikát. Mintavétel a háziorvosi beutalóval érkezők számára hétköznapokon  7.30 - 10 h-ig, a szakrendelésekről érkezők számára  hétköznapokon  7.30 - 11 h-ig elérhető.

A körmendi laboratóriumi részlegben mintavétel történik, munkanapokon 7.00-10.00-ig az új épület I. emeletén lévő mintavételi helyiségben. A mintákat a szombathelyi telephelyen dolgozzuk föl. Leletkiadás:11.00-14.00-ig a földszinten. A folyamatos, sürgősségi betegellátáshoz elengedhetetlen vizsgálatokat a betegfelvételi ambulancián  úgynevezett ágymelletti készülékekkel biztosítjuk.

Minden további vizsgálatot a szombathelyi laboratóriumi részleg végez.

Mintavétel: hétköznapokon 7.00-14.00 h-ig az u.n. „Fehér épület” (szülészeti, gyermekgyógyászati  „Komplex” -tömb földszintjén.)

A mintavételhez előzetes időpontfoglalás egyik telephelyen sem szükséges. Az ellátás érkezési sorrendben történik. (Kivételt képeznek a terheléses, a gyógyszerszint meghatározásra irányuló, illetve egyéb specifikus, időhöz kötött vizsgálatok, melyek soron kívül is elvégzésre kerülhetnek.)

A kórház megyei, de több tekintetben regionális betegellátási szerepéből következően bizonyos klinikai szakterületeknek (pl. felnőtt és gyermek onkológia, onko-haematologia) regionális szintű orvosi klinikai diagnosztikai laboratóriuma is vagyunk. A kórházi fekvő- és járóbeteg ellátás mellett az igen kiterjedt beküldői hálózat miatt a laboratórium éves vizsgálati száma közel négy millió, s ezzel az ország egyik legnagyobb forgalmú klinikai orvosi laboratóriuma vagyunk.

A laboratóriumi vizsgálatok lehetőségei csaknem teljes körűek: klinikai-kémiai, vérképzési és véralvadási, hormonális/endokrinológiai, allergológiai, immunkémiai (in vitro izotópos is!), immunológiai (flow-cytometria is!), vizelet analitikai, HPLC (= magas nyomású kromatográfia technika), valamint cytogenetikai, mindösszesen közel 300 fajta vizsgálatot végzünk.

A COVID járvány által szükségessé vált helyben elvégezni a SARS-CoV-2 PCR vizsgálatokat. 2021 novemberétől, egy teljesen új részlegben ezek is általunk készülnek.         A COVID-ellenes antitestek vizsgálatai (nucleocapsid- és tüskefehérje ellenes egyaránt) ugyancsak elérhetők, beutaló nélkül térítés ellenében is.

2022. november 10-től  - a Synlab által 2021. decemberétől megszüntetett szombathelyi mikrobiológiai telephely pótlására -  a Központi Laboratóriumon belül kialakításra került egy saját Mikrobiológiai Részleg, mely - a mycobaktérium kimutatásától  eltekintve - úgyszólván teljeskörű  szolgáltatást képes nyújtani a vér, liquor, széklet, vizelet,  steril testfolyadékok, sebváladékok, légúti váladékok, szájüregi minták, szemváladék, genitális váladékok, anorektális kaparék, epe, gyomor-bélrendszerből származó minták, szövetminták, kórbonctani anyagok,  kórházhigiénés minták bakteriológiai, mycológiai, parazitológiai, virológiai feldolgozása terén. A tenyésztéses és automata vizsgálati módszerek, szerológiai (ECLIA, ELISA, Western-blot) vizsgálatok segítségével a mindenkori szakmai előírásoknak, protokolloknak megfelelően tudja a kórházi- és járóbetegek gyógyulását előmozdítani.

A laboratórium 2004. októberében az országban elsőként szerezte meg a NAT általi - három évig érvényes - akkreditált státuszt. Minőségbiztosítás terén a Központi Laboratórium jelenleg a QualiCont In Vitro Diagnosztikai Minőségellenőrzési Közhasznú Társaság programjaiban vesz részt, ennek minősítése szerint feladatait tartósan magas szinten látja el. Résztvevője emellett az Oequasta, ECAT programjainak. A Mikrobiológiai Részleg 2023. januárjától csatlakozott a QualiCont szakirányú programjaihoz.

A laboratórium szolgáltatásait az év minden napján, éjjel-nappal, folyamatosan nyújtja.

A három laboratóriumi telephely dolgozói: három orvosi laboratóriumi diagnosztikai szakorvos, két  mikrobiológus szakorvos (egyikük részmunkaidős), egy közegészségügyi-járványügyi laboratóriumi szakorvos,  egy klinikai biokémikus, egy gyermekgyógyász-humángenetikus szakorvos, egy belgyógyász-hematológus szakorvos (részmunkaidőben),egy általános orvos,  egy vegyészmérnök (részmunkaidőben), egy okleveles molekuláris biológus (MSc), egy molekuláris- immun- és mikrobiológus (MSc), egy klinikai laboratóriumi kutató (MSc), egy biológus-laboratóriumi operátor, 8 orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus, 12 laboratóriumi szakasszisztens, 15 laboratóriumi asszisztens, 2 humángenetikai szakasszisztens, 3 általános asszisztens, 5 segédasszisztens, 2 orvosírnok és 3 takarítónő.

A laboratórium jelentős oktatási és tudományos feladatokat is ellát. Részt vesz a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara Kaposvári és Szombathelyi Oktatási Központjának oktató munkájában, a főiskolai orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikusok és laboratóriumi asszisztensek/szakasszisztensek képzésében és továbbképzésében. A laboratórium csaknem teljes körű  orvosi laboratóriumi  diagnosztikai szakorvosi és klinikai biokémikusi képzési joggal is rendelkezik. Mint a PTE Oktatókórháza, részt vesz a medikusok oktatásában is.

A laboratórium kutatási feladatait a kórház klinikai osztályainak kutatási támogatása jelenti (pl. klinikai tanulmányok laboratóriumi vizsgálatai).