Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

Bemutatkozás

Szombathely - Fekvőbeteg ellátás - Urológiai Sebészeti Osztály

Általános bemutatkozás:Az urológiai-sebészeti osztály a Pécsi Urológiai Klinika mellett a dunántúl másik III., azaz legmagasabb progresszivitási szintre besorolt osztálya. Ez azt jelenti, hogy bizonyos, speciális műtéteket elvégzünk nemcsak Vas megyei, de a hozzánk besorolt dunántúli régió betegeinél is. Az osztály fő profilja a nagy uro-onkológiai (daganatos) megbetegedések, kiterjesztett, radikális műtétei szükség szerint lymphadenectomiával, azaz nyirokcsomó kiírtással együtt. Az operációt követően a szövettan birtokában a betegeket "onkoteam" elé állítjuk és –amennyiben szükséges- a beteg azonnal komplex kezelést kaphat a dunántúl egyik legfejlettebb, szintén III.progresszivitási szintre besorolt onkoradiológiai osztályán! Ezzel a lehető legkevesebb idő vesztegethető el, ami mindenképpen a betegek érdekeit szolgálja és esetenként a beteg hosszútávú túlélésében döntő lehet.


a./ Veserák esetében rutin eljárás a laparaszkópos (LC) vesesebészet. Ezzel a módszerrel a betegek már a 3-4. műtét utáni napon hazabocsáthatók. Minimális a külsérelmi nyom, mivel nincs nagy hasi metszés gyors a felgyógyulás, jók a késői funkcionális eredmények. Ha ez nem kivitelezhető a tumor nagysága, vagy elhelyezkedése miatt transzperitoneális, hasi behatolásból történő, a hagyományos veseeltávolításnál jóval kiterjesztettebb, teljesebb vesekivételt biztosító műtét végzünk. Az érsebészeti osztállyal közösen a fővénába, a vena cava inferiorba betörő tumor-trombus eltávolításában is nagy a gyakorlatunk. Ez a műtéti típus már igen speciális jártasságot igényel! Természetesen a legmodernebb elveket követve, ha a tumor stádiuma, kiterjedése ezt lehetővé teszi, mindenképpen a szerv, a vese megtartására törekszünk az ún. "nephron sparing"-technikákkal. Erre is előszeretettel alkalmazzuk a laparaszkópiát a gyorsabb gyógyulás érdekében.

b./ Hólyag rosszindulatú daganata esetén mindenképpen a szerv megtartására törekszünk mindenekelőtt a transzuretrális rezekció (TURB) alkalmazásával, esetleg hólyagfelező (hemicystectomia) műtéttel. Előrehaladott esetben azonban rákényszerülhetünk a teljes hólyagkiírtásra is. Ilyenkor valamelyik bélszakaszból műhólyag képzés történik, azaz egy vizelettartályt alakítunk ki és megpróbáljuk a normális helyzetet megközelíteni, a lehető legjobb életminőséget biztosítani. Nőbetegeknél, amennyiben a hólyagdaganat a környezetre terjed, végzünk teljes kismedencei szervkomplexum eltávolítást is (hólyag-méh-petefészkek-a hüvely egy része és kismedencei nyirokcsomók), majd természetesen ezekben az esekben is műhólyagképzés történik. Ez jelenleg a legbonyultabb és legnehezebb urológiai operáció!

c./ A prosztatarák kezelése az osztály különleges specialítása. Azon kevesek közül vagyunk az országban, akik komplex ellátást tudnak biztosítani betegeiknek. Nagy számban végzünk radikális prostato-vesiculectomiákat (teljes dűlmirigy kiírtást az ondóhólyagokkal együtt). Ha a páciens mégsem alkalmas erre a műtétre, mert előrehaladottabb a stádiuma, vagy a kísérő betegségei miatt nem végezhető el, akkor gyógyszeres kezelésben részesül, ill. mód van az onkoradiológiai osztályon besugárzásra is.


d./ Heretumoros fiatal betegeken el tudjuk végezni a nagyerek környéki nyirokcsomóláncok eltávolítását is a magas castrációt (hereeltávolítást) követően. Szerencsére erre a műtétre, az egyre hatékonyabb onkológiai kezelések miatt, egyre ritkábban kerül sor.


e./ A kiterjesztett daganatsebészet mellett az osztály másik fő profilja a komplex kőkezelés. A döntő terápiás eljárás az ESWL (külső lökéshullámú zúzás) és elmondható, hogy ez a hét minden napján rendelkezésre áll. Azon kevés hazai ellátóhely közül valók vagyunk, ahol telepített ESWL készülék van. Így akut, heves fájdalmakat okozó esetekben is kőtörést tudunk végezni. Az endoscopos, az eszközös beavatkozások eszközparkja adott, a perkután (PCNL) és az ureteroskópos (URS) kőeltávolítás bevett gyakorlat osztályunkon, a III.progresszivítási szintnek megfelelően flexibilis (hajlékony-hajlítható) eszközökkel is rendelkezünk. Ezzekkel értük el, hogy a hagyományos, vágással járó nyitott kőműtétek száma elenyésző, 0,5 % alatt van és csak akkor végezzük, ha anatómiai eltérés a kőképződés oka és azt helyre kell állítani. Ilyen esetekben az okot plasztikai műtéttel megszüntetjük, közben az okozatot, azaz a követ is eltávolítjuk.


f./ Vizelet elcsepegés-elfolyás megakadályozására ún. antiinkontinens műtétek is történnek mind nő, mind férfi betegeken. A szükséges alap urodynámiás-hólyagfunkciós vizsgálatokat el tudjuk végezni, megfelelő készülék rendelkezésre áll. Jó eredményeink vannak helyreállító, rekonstruktív plasztikákkal, mind a vesemedence, mind a húgyvezeték esetében. A vesico-vaginalis (hólyag-hüvely) fisztulák zárása bevett gyakorlat


g./ Harmadik fő profilunk a prostata (dűlmirigy) jóindulatu detegségeinek kezelése, a „prosztatás betegek” gondozása. A teljes diagnosztikus és kezelési tárház rendelkezésre áll. Nagy számban végzünk operációkat, akár nyílt műtétet (transzvezikális prosztatektomia), akár endoszkópos műtétet (TURP), esetleg kombinálva lézeres hólyagkő töréssel. De lehetőség van egynapos sebészet keretén belül thermoterápiára (prosztata hőkezelés) is.

Részlegek felsorolása, működése: Általános urológiai-sebészeti kórtermek (2-3-4 ágyas, döntően zuhanyzóval, WC-vel) központi oxigén és szívó lehetőséggel. A steril, osztályos és az ambuláns sebkötözés elkülönített. Két műtő helyiségünk van, egy a nyílt operációkhoz, egy az eszközös műtétekhez, egy műtősnővel és egy műtőssegéddel, központi ügyelettel.

Specialitások kiemelése: Daganatos hólyageltávolítás és műhólyag képzés előkészítése és a műtét utáni időszakban a beteg parentarális (nem szájon át történő) táplálása megoldott. A kiterjesztett, hosszú tumoros műtéteken átesett, súlyos állapotú betegek aneszteziológiai-intenzív terápiás utánkövetése mind a Intenzív Osztály segítségével, mind osztályon belül, szakvizsgával rendelkező kolléga által megoldott.

Beutalás, előjegyzés rendje: Beutalás szakorvoson, szakrendelőn, szakambulancián keresztül előjegyzéssel. Az előjegyzési napló vezetése folyamatos, nem sürgős műtétre a várakozási idő jelenleg kb. 6-8 hét, daganatos betegségnél mintegy a fele.