Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

Bemutatkozás

Szombathely - Fekvőbeteg ellátás - Tüdőgyógyászati Osztály

Általános bemutatkozás:
A kórház főbejáratától balra az első épületben, az első emeleten található. Alattunk a Gasztroenterológiai és Belgyógyászati Osztály, a második emeleten a Neurológiai Osztály helyezkedik el.
Az első emeletre felérve balra található az ambulancia, jobbra fordulva az osztályra juthatunk.
A 38 ágyas osztály a korszerű diagnosztikus, terápiás módszerek alkalmazásával szolgálja Szombathely, Vas megye és a régió betegeinek ellátását, 5 ágy szeparáltan, a tbc kezelésére van fenntartva egy másik telephelyen (11-es Huszár út). Vas megye az ellátandó terület, emellett speciális bronchológiai tevékenységként a diagnosztika (autofluorescns bronchoscopia, TBNA (transbronchialis tűaspiratio), TTP (transthoracalis tűaspiratio), ill. a terápiás beavatkozásokkal (merev bronchoscopia, idegentest eltávolítás, endobronchialis elektrokauterezés, laser, argon-plasma coagulatio) a nyugat-magyarországi régióból kapunk betegeket. Szintén regionális a mellkassebészet, ill. az onkoradiológiai beteganyag (pl. afterloading lehetősége). Osztályhoz kapcsolódó légzésfunctiós szakambulancián korszerű testplethysmograph, diffúziós kapacitásmérési lehetőség áll a rendelkezésünkre, bronchológiai szakambulancián évi 600 körüli bronchoscopos vizsgálat történik, perthoracalis tüdőbiopsziát, mellkascsapolást végzünk rutinszerűen 3 képzett asszisztens segítségével. Az osztályhoz kapcsolódó alvásdiagnosztikai laboratóriumban mintegy 160 vizsgálatot végeztünk eddig.
Tüdőtumor kivizsgálás, kezelés (ambuláns/osztályos), légzési elégtelen betegek osztályos kezelése (főként COPD, de pneumonia, asthma bronchiale), tüdőembolia, interstitiális tüdőbetegség kivizsgálása a fő profilunk.
Az Európai Alvástársaság és a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság által akkreditált az alváslaboratórium, ill. a szakmai kompetencia szintén a társaság által elismert.

A tüdőgyógyászati megbetegedések teljes körére vonatkozó diagnosztikus és terápiás lehetőségek biztosítottak az osztályon, ill. az intézetben, mellkasi daganatos betegségek vonatkozásában a regionális onkoradiológiai és mellkassebészeti ellátást az intervenciós bronchológia jól kiegészíti.

A tüdő gyulladásos megbetegedései esetén az infektológiai osztállyal közreműködve célzott mintavételre (védett bronchoscopos kefe, lavage) lehetőségünk van, a súlyos állapotú betegek kezelési protokollját meghatározza a vizsgálati eredmény.
Az osztály részlegeként külön telephelyen működik a nagyforgalmú tüdőgondozó és tüdőszűrő állomás 3 szakorvossal. Dohányzásról leszoktató program évek óta szervezetten folyik a tüdőgondozóban.
Az osztályra sürgősséggel, beutalóval érkeznek a betegek vagy előjegyzés alapján (tüdőgyógyászati szakambulancia). Az ambuláns ellátás 8-14 óra között történik, ezt követően a Sürgősségi Betegellátó Osztály érintésével veszünk fel betegeket.