Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

Bemutatkozás

Szombathely - Fekvőbeteg ellátás - Szemészeti Osztály

A Szemészeti Osztály folyamatosan működik a kórház megalakulása óta.
Egy egységes szemléletű, tapasztalt orvosi munkacsoport és jól képzett ápolók, asszisztensek állnak a szembetegek szolgálatára.

2012 óta a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztálya 3-as progresszivitási szinttel rendelkezik (Vas, Győr-Sopron és Moson Megye, Veszprém, Zala Megye az ellátási területe).

A szemműtétek jelentős része egynapos sebészeti eljárás keretében történik. A leggyakrabban végzett szürkehályog műtéteteket a legkorszerűbb, phacoemulsificatios technikával végezzük (ultrahangos hályogzúzás) 1,8-2,2 mm-es, önzáró seben keresztül, a legkorszerűbb összehajtható műlencse beültetéssel szemcsepp érzéstelenítésben. ( Lehetőségünk van un. prémium műlencse beültetésre is ( tórikus, multifokális) a  szürkehályog műtét kapcsán, ilyenkor a műlencse árát a beteg  téríti meg.

Biztosítjuk a zöldhályogos betegek diagnosztizálását, gondozását és szükség esetén a korszerű vagy időnként a legkorszerűbb műtéti ellátását.

Különféle látóhártya, üvegtest megbetegedések gyógyszeres és sebészi gyógyítását (pars plana vitrectomia) végezzük korszerű diagnosztikai háttér birtokában. A pars plana vitrectomiát  2015-től, 27G méretű, minimális kis nyílásokon keresztül, 2017 márciusától 3 dimenziós (3D) szemüveggel nézzük  monitoron a beteg szemét nagy nagyítással a műtét közben amikor operálunk.. Ez a legújabb eljárás biztosítja számunkra, hogy nagyon alacsony fénnyel világítjuk a beteg látóhártyáját a műtét közben,így az kevésbé károsodik. A 3D-s rendszerrel, jobb látási viszonyokat érünk el, mint korábban, a mikroszkópon keresztül történt műtétek végzésekor. A  3 dimenziós szemüveggel történő műtét végzésének is nagy jelentősége van a fiatal orvosok, egészségügyi szakdolgozók továbbképzésében, oktatásában.

2014-től maculadegenerációs centrumként jelölték ki a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályát. (A 4 Szemklinikán kívül egyedüliként kapta meg a lehetőséget a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház) Az elmúlt évben közel 2500 injekciós kezeléssel próbáltuk megmenteni a betegek látását, leggyakrabban az un.  nedves típusú maculadegenerációs betegeknél. Bizonyos esetekben  cukorbetegség vagy egyéb ér eredetű megbetegedések következtében  éleslátás területén kialakuló kóros oedema csökkentése céljából.

Nagy múlttal rendelkező gyermekszemészeti ellátás, kancsal-gondozás történik a tompalátás megelőzésére, szükség esetén műtét alkalmazásával.

Szaruhártya átültetést kiemelt finanszírozásban végezzük. A szem védőszerveinek és környékének plasztikai sebészeti ellátását több iskolában szerzett tapasztalatok alapján végezzük, mikrosebészeti módszerekkel.

Társszakmákkal szoros együttműkődést végzünk. Kiemelendő hogy a Fül–Orr-Gégészeti Osztállyal együttműködésben endonasalis könnycsatorna reconstructios műtéteteket is végzünk.

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályán jelenleg az országban egye-dülálló módon, öt neuroophthalmológia licenc-vizsgával rendelkező szakorvos dolgozik.

A Szemészeti Osztály munkáját Prof. Dr. Rácz Péter MTA doktora, mint szakmai tanácsadó segíti.
„Ha boldogok akartok lenni, tegyetek másokat boldoggá" - Boldog dr. Batthyány László jelmondatát tartjuk szem előtt a betegek gyógyítása során.