Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

Bemutatkozás

Szombathely - Fekvőbeteg ellátás - Sürgősségi Betegellátó Osztály

Általános bemutatkozás: A Sürgősségi Betegellátó Osztály célja Vas megye, bizonyos esetekben - szakmánként eltérő kiterjedéssel - a nyugat-dunántúli régió sürgősségi ellátásra szoruló betegeinek sürgősségi ellátása, a szülészet-nőgyógyászati és a nem baleseti sérülést elszenvedett 18 év alatti gyermekek kivételével.
Az Osztály minden, a sürgősségi ellátás körébe tartozó tevékenységet és szolgáltatást végez.
A sürgősségi ellátás feladata
a sürgős szükséggel jelentkező beteg állapotának stabilizálása, kivizsgálása, kezelése és a további szövődmények kialakulásának megelőzése.
Sürgős szükség olyan hirtelen fellépő egészségi állapotváltozás, amely esetében az azonnali egészségügyi ellátás elmaradása:
• közvetlen életveszélyt, vagy beavatkozás nélkül ahhoz vezető állapotromlást,
• súlyos vagy maradandó egészségkárosodást;
• szakmai megítélés alapján társadalmilag tűrhetetlennek minősített, tartós fájdalmat okoz.
Mivel a sürgősségi ellátásról csak sürgős szükség esetén beszélhetünk, ezért az csak olyan egészségi állapotban bekövetkezett változás esetén vehető igényben, amikor ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos, vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. Azon állapotváltozások, amelyek a sürgős szükség fogalmát nem merítik ki, a nem sürgősségi ellátó rendszerben (háziorvosi ellátás, szakrendelések) kezelendők! Az ilyen állapotváltozással jelentkező betegeknek az orvosi vizsgálatra sokszor 4 -6 órát is várniuk kell, hiszen amíg sürgős szükséggel jelentkező beteg áll vizsgálat alatt, addig az ő ellátásuk nem megoldható. Emiatt a sürgősségi osztályon a betegek ellátása nem érkezési, hanem súlyossági sorrendben történik. Amennyiben sürgős szükség esete nem állapítható meg, az orvosi vizsgálatot követően a beteget az alapellátásban irányítjuk. A sürgősségi ellátás különböző vizsgálatok, receptfelírások meggyorsítására vagy egyén orvosi ellátás, várólista lerövidítése érdekében nem vehető igénybe.

Alaptevékenység: Azon betegek, akik nem bocsáthatóak otthonukba és azonnal nem helyezhetők a szakmailag illetékes osztályra, illetve nem igényelnek tartós intenzív ellátást, az Osztály fekvőbeteg ágyain kerülnek ellátásra maximum 24 óra időtartamra.
Specialitások kiemelése: Az Osztály minden, a sürgősségi ellátás körébe tartozó tevékenységet és szolgáltatást végez