Akadálymentesített nézet 06 94 / 311 542

Bemutatkozás

Szombathely - Fekvőbeteg ellátás - Mellkassebészeti Osztály

Általános bemutatkozás:Az ország 3. legnagyobb, a Nyugat-Dunántúl vezető mellkassebészeti centruma vagyunk. Regionális hatáskörünk: Vas, Zala, Veszprém,megyék ill. Győr-Sopron megye nyugati területe. A MSO a legmagasabb, III. szintű progresszivitással rendelkezik, a vidéki Magyarország egyetlen teljesen önálló Mellkassebészeti Osztálya, ahol 6 mellkassebész szakorvos, magasan képzett nővérgárda és gyógytornász dolgozik. Az osztály fő szakmai profilja a tüdődaganatok sebészete, de felöleli a mellhártya, a rekesz, a mellkasfal sebészi betegségeinek teljes körét, emellett a nyelőcsősebészet és bizonyos sebészi határterületek művelését is: mellkasfali deformitas, rekeszsérv, struma, TOS (mellkaskimeneti kompressziós szindroma) stb. Minimalisan invazív thoracoscopos technikával, kis feltárásokból végezzük műtéteink jelentős részét: tüdő- és mellhártya-betegségek diagnosztikáját, gátorüregi nyirokcsomók szövettani vizsgálatra történő eltávolítását, kisebb gátorüregi daganatok műtéteit és a légmell betegségeit is thoracosocoposan tudjuk operálni. A kisebb jó- és a korai rosszindulatú tüdődaganatok ún. VATS (video-asszisztát thoracoscopos sebészeti) módszerrel történő eltávolítása rutin műtét osztályunkon. Video-asszisztált módszerrel, kis feltárásokból nagy számban végzünk tölcsérmellkas miatt korrekciós műtéteket . Osztályunkon ultrahangos sebészi kés segítségével operáljuk a nagy és kiterjedt, esetenként a mellkasba terjedő strumák műtéteit is. Az előrehaladott tüdőtágulás miatti ún volumenreductiós műtétek valamint a légcső és nagyhörgők sebészeti betegségei tekintetében a legnagyobb tapasztalattal rendelkezünk hazánkban. Önállóan vagy a "polytrauma-team" részeként látjuk el az akut mellkasi sérülteket. Nemzetközileg is jelentős eredményeink és tapasztalataink vannak. A szakmai elismertség, a fokozatosan javuló hotelszolgáltatási és műszerezettségi feltételek mellett korszerű diagnosztikai, pulmonológiai és onkológiai háttérrel rendelkezünk. Operált betegeinket az osztály keretén belül működő Intenzív Részlegen kezeljük. Jelentős műszerfejlesztés előtt állunk, így a legkorszerűbb technikákat tudjuk alkalmazni a műtéteink során. Osztályunk 365 napon lát el a saját szakorvosi gárdával mellkassebészeti ügyeletet.

Alaptevékenység: Teljeskörű onco-sebészeti ellátást nyújtunk országosan és nemzetközileg is elismert magas színvonalon (450-500 beavatkozás - thoracotomia, resectio, ill. a. minimalisan invasív - VATS, video-mediastinoscopia, évente tüdőrák miatt).

A tüdődaganatok műtéti számában csak az országos intézet, a Korányi Mellkassebészeti Osztály előz meg bennünket. Az onkológiai és pulmonológiai osztályokkal együttműködve a pulmo-oncológia minden lehetőségével rendelkezünk (video- és autofluorescens bronchoscopia, tűbiopsia, chemo-radiotherapia, hőterápia, stb.). A betegek kivizsgálásának hátterét a kórház magas színvonalú diagnosztikai osztályaival való együttműködés képezi (labor, rtg, CT, MR, izotóp diagnosztika, cytologia, pathologia, stb.). Beteganyagunk 65 %-a megyén kívüli, regionális beteg.
Műtéti előkészítés és utómegfigyelés - 20 ágyon.

Részlegek felsorolása, működése:
Intenzív betegellátó részleg  teljeskörű betegészlelés 7 ágyon, IBO-val szoros szakmai együttműködés.
Szeptikus Mellkassebészeti Részleg  elkülönített 5 ágyon.
Krónikus Mellkassebészeti Részleg  4 ágyon.

Specialitások kiemelése:
- 1994 óta minimálisan invazív sebészet (VATS), elmúlt évtől kezdve Nuss-műtét (a veleszületett mellkasi deformitás endoscopos műtéte)
- COPD sebészi kezelése, ún. volumenreductio a tüdőtransplantatio kiváltására (legjelentősebb hazai tapasztalat)         - Speciális tüdősebészeti beavatkozások: trachea, carina resectio; sleeve resectio; post-pulmonectomias resectio; mellkasfalpótlás
- Tüdőáttételek sebészi kezelése
- Nyelőcsősebészet minden területe
- Határterületek, nevezetesen gyermek mellkassebészet: pectus exca-vatum és carinatum, egyéb fejlődési rendellenességek; általános sebészet: struma, hiatus hernia, GERD; érsebészet: TOS kezelése, sympathectomia, stb.
- Az általános és traumatológiai szakvizsgához szükséges mellkassebészeti gyakorlat megszerzésében nyújtunk segítséget a rezidensképzésben

Beutalás, előjegyzés rendje:
Előzetes konzíliumot követően, sürgősség szerinti előjegyzés (telefonon is).
Állandó baleseti, sürgősségi felvételi ügyelet.