Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

Bemutatkozás

Szombathely - Fekvőbeteg ellátás - Mellkassebészeti Osztály

Osztályvezető főorvos: Dr. Kecskés László István sebész, mellkassebész szakorvos, c. egyetemi tanár
Osztályvezető ápoló: Némethné Szemes Judit diplomás ápoló
Az osztály címe: 9700 Szombathely, Markusovszky L. u. 5.  Sebészeti Tömb, 15. épület, 1. emelet
Telefon: 94/515575    E mail: mellkassebeszet@markusovszky.hu

 

Általános bemutatkozás:

Az ország egyik legnagyobb, a Nyugat-Dunántúl vezető mellkassebészeti centruma vagyunk. Regionális hatáskörünk: Vas, Zala, Veszprém,megyék ill. Győr-Sopron megye nyugati területe. A MSO a legmagasabb, III. szintű progresszivitással rendelkezik, a vidéki Magyarország egyetlen teljesen önálló Mellkassebészeti Osztálya, ahol  6 mellkassebész szakorvos, 1 szakorvos jelölt, magasan képzett nővérgárda és gyógytornász dolgozik.Az osztály fő szakmai profilja a tüdődaganatok sebészete, de felöleli a mellhártya, a rekesz, a mellkasfal sebészi betegségeinek teljes körét, emellett bizonyos sebészi határterületek művelését is: mellkasfali deformitas, rekeszsérv, struma, stb. Minimalisan invazív video-thoracoscopos technikával, kis feltárásokból végezzük műtéteink jelentős részét: a tüdő- mellhártya-betegségek diagnosztikáját, gátorüregi nyirokcsomók szövettani mintavételét, kisebb gátorüregi daganatok műtéteit és a légmell betegségeit is thoracosocoposan tudjuk operálni. A kisebb jó- és a korai rosszindulatú tüdődaganatok ún. VATS (video-asszisztát thoracoscopos sebészeti) módszerrel történő eltávolítása rutin műtét osztályunkon. Video-asszisztált módszerrel, kis feltárásokból végzünk tölcsérmellkas miatt korrekciós műtéteket . Osztályunkon ultrahangos sebészi kés segítségével operáljuk a nagy és kiterjedt, esetenként a mellkasba terjedő strumák műtéteit is. Az előrehaladott tüdőtágulás miatti ún volumenreductiós műtétek tekintetében a legnagyobb tapasztalattal rendelkezünk hazánkban. Önállóan vagy a "polytrauma-team" részeként látjuk el az akut mellkasi sérülteket. Nemzetközileg is jelentős eredményeink és tapasztalataink vannak. A szakmai elismertség, a fokozatosan javuló hotelszolgáltatási és műszerezettségi feltételek mellett korszerű diagnosztikai, pulmonológiai és onkológiai háttérrel rendelkezünk. Operált betegeinket az osztály keretén belül működő Intenzív Részlegen kezeljük. Hazánkban csak osztályunk rendelkezik 3D videothoracoscopos operációs toronnyal, így a legkorszerűbb technikákat  tudjuk alkalmazni a műtéteink során. Osztályunk 365 napon lát el saját szakorvosokkal mellkassebészeti ügyeletet, ami nagy biztonságot jelent az általunk ellátott, operált betegeknek. 

 

Alaptevékenység: Teljeskörű onco-sebészeti ellátást nyújtunk országosan is elismert magas színvonalon

(450-500 altatásban végzett beavatkozás évente (thoracotomia, resectio, ill. a. minimalisan invasív - VATS, video-mediastinoscopia, döntően tüdődaganatok miatt).

Az onkológiai és pulmonológiai osztályokkal együttműködve a pulmo-onkológia minden lehetőségével rendelkezünk (video- és autofluorescens bronchoscopia, tűbiopsia, chemo-radiotherapia, immuntherápia stb.). A betegek kivizsgálásának hátterét  Kórházunk magas színvonalú diagnosztikai osztályaival való együttműködés képezi (labor, RTG, CT, MR, PET/CT, izotóp diagnosztika, cytologia, pathologia, stb.). Beteganyagunk 60 %-a megyén kívüli, regionális beteg.


Ágylétszám: 36 ágy
Részlegek felsorolása, működése:
Műtéti előkészítés és utómegfigyelés : 20 ágy
Intenzív Részleg  teljeskörű betegészlelés 7 ágy.
Szeptikus Mellkassebészeti Részleg  elkülönített 5 ágy
Krónikus Mellkassebészeti Részleg  4 ágy.

 

Specialitások kiemelése:
- Teljeskörű minimálisan invazív melkassebészet (VATS), Nuss-műtét (tölcsérmellkas endoscopos műtéte)
- COPD sebészi kezelése, ún. volumenreductio a tüdőtransplantatio kiváltására
- Speciális tüdősebészeti beavatkozások: trachea, carina resectio; sleeve resectio; post-pulmonectomias resectio; mellkasfalpótlás
- Tüdőáttételek sebészi kezelése
- Határterületek, nevezetesen gyermek mellkassebészet: pectus excavatum és carinatum, egyéb fejlődési rendellenességek; általános sebészet: struma, hiatus hernia, érsebészet: TOS kezelése, sympathectomia, stb.
- Az általános sebészeti, tüdőgyógyászati és traumatológiai szakvizsgához szükséges mellkassebészeti gyakorlat megszerzésében nyújtunk segítséget a rezidensképzésben

 

Beutalás, előjegyzés rendje:
Előzetes konzíliumot követően, sürgősség szerinti előjegyzés (telefonon is).
Állandó mellkasi trauma és mellkassebészeti sürgősségi felvételi ügyelet.