Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

Bemutatkozás

Szombathely - Fekvőbeteg ellátás - Krónikus Belgyógyászati, Tüdőgyógyászati és Geriátriai Osztály

Általános bemutatkozás:

A 70 ágyas Krónikus Belgyógyászati, Tüdőgyógyászati és Geriátriai  osztály a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Huszár úti telephelyén működik az Ápolási Osztállyal egy területi egységben. Szervesen illeszkedik a kórház fekvőbeteg szakellátást nyújtó többi osztályához. Szoros kapcsolatban állunk a belgyógyászatokkal, sebészeti osztályokkal és a neurológiai osztállyal. Esetenként Szombathely város alapellátási területéről fogadunk betegeket.


Alapvető feladatunk egyike, elősegíteni az aktív osztályok költséghatékony működését.  Működésünk fontos pillére a betegellátás során észlelt változásoknak megfelelően a szükséges korrekciók elvégzése, magas vérnyomás, szívelégtelenség, cukorbetegség  vagy egyéb krónikus betegségek kezelése, illetve a hosszabb észlelés során fellépő akut megbetegedések ellátása. Célkitűzésünk a betegek  lehetőség szerinti mobilizálása gyógytornász és elkötelezett szakápolói csapat segítségével, így elkerülhetővé válnak az immobilitásból eredő szövődmények. Komplex, személyre szabott kezelési elvek alapján a fizikai és szellemi leépülésben szenvedők állapota is javul, így betegeink további kezelése otthoni vagy idősotthoni környezetben  folytathatóvá válik. Az önállóság-akár csak részleges megőrzése- hozzájárul a betegek  jobb életminőségéhez. Fontos feladatunk  az esendőség felmérése, kezelése, a multimorbiditáshoz kapcsolódó rizikófaktorok minimálisra csökkentése. Célunk a támogató család  igény- és lehetőség szerinti bevonása  betegeink ellátásába, ami  jelentősen hozzájárul betegeink testi és lelki gyógyulásához, jó közérzetéhez. Átmeneti ellátást nyújtunk esetenként betegeinknek, amíg önellátóvá válnak, vagy a szociális-családi gondjaik megoldást nyernek.
Az idős, hosszú ápolást igénylő betegek teszik ki az osztály forgalmának döntő részét. Osztályunk elsősorban a Szombathely város és környéke beteg lakosok ellátási gondjait hivatott kezelni.

Specialitások kiemelése: Idős, multimorbid betegek ellátása.


Beutalás, előjegyzés rendje: Osztályunk betegeket vesz át  a kórház osztályairól, elsősorban belgyógyászati, pulmonológiai, ideggyógyászati, sebészeti és traumatológiai osztályokról. Szabad kapacitás esetén a Szombathely és környékének alapellátásától is fogad betegeket.
Előjegyzés és felvétel: előjegyzési naplóban, jelentkezési sorrendben. Az előjegyzési szándékot az osztályvezető főorvosnál illetve az osztályvezető főnővérnél kell jelezni.