Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

Bemutatkozás

Szombathely - Fekvőbeteg ellátás - Központi Rehabilitációs Osztály

Általános bemutatkozás: Az osztályon elsősorban mozgásszervi rehabilitációra szoruló betegeket kezelünk. Ez alatt értjük a mozgásban résztvevő csontok, izületek, izmok és a „működtetésért felelős”, szabályozást végző idegrendszer állapotában rövid időn belül bekövetkezett elváltozások következtében kialakult funkcióváltozások kezelését. Elsősorban a baleseti sérülések, amputáltak, protézis műtétek, idegrendszeri károsodások következtében létrejött bénulások kezelését végezzük.
Limitáltan van lehetőség reumatológiai betegség következtében mozgáskorlátozottá vált betegek kezelésére (pl.: ozgáskorlátozottá vált betegek kezelésére (sokizületi gyulladás, )zmok és a szabályozést végző idegrendszersokizületi gyulladás).
A rehabilitációs kezelés legfontosabb alapeleme, hogy a beteg motivált legyen a gyógyulása iránt, és ebben tevőlegesen, aktívan részt tudjon venni. Az osztályon az ápoló feladata is más. Az ápolók megtanítják a beteget a meglévő állapot ismeretében az önellátásra. Ilyenkor a betegnek segítünk minden olyan tevékenységben, amit nem tud ellátni, de amit el tud végezni (pl.: a combnyak törött beteg egyedül egyen), azt meg kell tennie. A rehabilitáció célja, hogy a megmaradt hiányosságokkal együtt a beteg a családjába, munkájába vissza tudjon térni. Ha minden nap mindent elvégzünk helyette, erre nem lesz esélye.

Részlegek felsorolása: Stroke, csípőtáji törés, politraumatizált részleg
Specialitások kiemelése: Koponya-agysérült, gerincvelősérültek kezelése
Beutalás, előjegyzés rendje: Elsősorban az akut ellátást végző osztályokról konzílium után