Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

Bemutatkozás

Szombathely - Fekvőbeteg ellátás - Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Osztály

 

Osztályunk a fül-orr-gégészet és fej-nyaksebészet körébe tartozó fekvő- és járóbetegek ellátását végzi. Járóbeteg szakrendelésünkön évi 35-40.000 esetet látunk el. A megye betegeinek ügyeleti ellátását kizárólag osztályunk végzi. 2004 januárjától a járóbeteg-ellátás teljesen megújult mind külsőleg, mind szakmai tartalmát tekintve. Az ellátás a kórház központi telephelyre a fekvőbeteg osztállyal került egy szintre, ahol 3 vizsgálószékben a legmodernebb műszerezettséggel, vizsgálómikroszkópokkal, endoscopokkal felszerelt, kellemes hangulatú helyiségben folyik a rendelés. A vizsgálatok előtt időpontkérés szükséges.
Kialakítottunk egy otoneurológiai és egy objektív audiológiai, valamint egy phoniátriai vizsgálót is a legkorszerűbb komputerizált felszereltséggel. Itt a szédülés, halláscsökkenés, hangképzési zavarok hátterét vizsgáljuk.
Fekvőbetegként évente 1.800 beteget kezelünk, melynek jelentős részét az operált páciensek képezik. A hagyományos orr-, torok-, gége- és fülműtétek mellett endoscopos orrmelléküreg sebészeti, gégészeti microchirurgiai, hallásjavító fülmikrosebészeti, LASER-sebészeti beavatkozások, fej-nyaksebészeti nagyműtétek történnek, valamint onkológiai betegellátás. 2013. óta lehetőségünk van az orrmelléküreg műtéteket navigációs kontroll alatt végezni. Ennek során az operáló orvos, egy korábban készült CT-t, mint térképet használva, monitoron követi az operáló eszköz helyzetét. Ennek a technikának az alkalmazásával csökkenthető a szövődmények száma a műtéti precizitás és hatékonyság növelése mellett.

Korszerű radiofrekvenciás (RF) sebészi eszköz és shaver áll rendelkezésre a műtétekhez, melyek során az ún. minimál-invazív (kulcslyuk) sebészetre törekszünk, amely nemcsak kisebb megterhelést jelent a beteg számára, hanem lehetővé teszi a gyorsabb felépülést, lerövidíti a kórházi bennfekvés idejét.
A műtétek a szakma szabályait és a beteg igényeit is figyelembe véve altatásban, illetve helyi érzéstelenítésben történnek.
A gyermekosztályon a műtétes betegek részére térítés ellenében korlátozott számban "baba-mama" szobát tudunk biztosítani. Itt az édesanya a kórházban töltheti az éjszakát gyermekével a lábadozás ideje alatt.