Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

Bemutatkozás

Szombathely - Fekvőbeteg ellátás - Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály

Szakmai tájékoztatás:

Felhívjuk a kedves Kollégák és Szülők figyelmét, hogy a 3 hónap alatti lázas, 38 ⁰C vagy afeletti végbélben mért testhőmérséklet esetén a csecsemő azonnali  orvosi vizsgálata és kórházi felvétele szükséges

 

Általános bemutatkozás: Mint Vas megye egyetlen csecsemő- és gyermekgyógyászati osztálya, a hozzá tartozó ambulanciákkal és szakambulanciákkal Vas megye 0-18 éves korú gyermeklakosságának magas szintű fekvő- és járóbeteg ellátását végző egység. Ennek biztosítéka, hogy szinte minden speciális részterületet jól képzett, speciális szaktudással rendelkező orvosok és szakdolgozók látnak el.
Különösen fontos az egészséges életkezdet, ezért kiemelt feladataink közé tartozik az intenzív újszülött ellátás.
Regionális feladatot lát el a Haematológiai és Onkológiai Részleg, amely 4 megyéből várja betegeit (Zala, Veszprém, Győr-Sopron-Moson, Vas).
Teljes jogúan akkreditált szakterületek: a csecsemő- és gyermekgyógyászat, a neonatológia, a gasztroenterológia, míg részakkreditált a sebészet, az endokrinológiaés a pulmonológia.
Osztályunkon biológiai terápiás centrum, növekedési hormon kezelési központ és inzulinpumpa centrum is működik.
A fekvőbeteg részlegen, a szakambulanciákon a gyógyító munka mellett folyamatos egészségügyi felvilágosító, a betegeket és hozzátartozóikat oktató munka is folyik, amellyel az a célunk, hogy a gyermekek egészséges életmódban, szeretetteljes és gondoskodó környezetben nőjenek fel.

Fekvőbeteg-ellátás

Alaptevékenység: Általános csecsemő- és gyermekgyógyászat és perinatalis intenzív ellátás
Feladatok: Ellátja Szombathely város és a megye gyermeklakosait a kórházi ellátáson túl járóbeteg rendeléseivel az alapellátás számára szakkonzultációs tevékenység gyakorlásával. Speciális ellátást igénylő betegeket más régióból is ellátnak.
Az osztályok és rendelések a megyei kórház más osztályaival együttműködve gyors betegellátást biztosítanak.
Cél: Az általános gyermekgyógyászati szemlélet mellett a specializációval, az osztályon végzett tudományos munkával a gyógyítás naprakész színvonalának őrzése.
Az osztályon 73 ágyon, 6 részlegen folyik a gyógyító munka (48 csecsemő-gyermekgyógyászati, 12 PIC , 8 intenzív, 5 krónikus). Oktató tevékenységet védőnői-, diplomás ápoló-, orvostanhallgató-képzésben folytatunk. Az ambulancián és 13 specializálódott járóbeteg rendelésen 23-24 ezer beteget látnak el évente.
A 4. emelet Gyermek "A", Gyermek "C" és Csecsemő "B" részlege rendelkezik baba-mama szobákkal, ahol térítés ellenében az anya, vagy akadályozottsága esetén orvosi engedéllyel a nagymama vagy édesapa gyermekével együtt lehet a kórházi kezelés alatt. A szobákat elsődlegesen előjegyzés alapján, továbbá igény és kapacitás szerint lehet igénybe venni.
Az osztályok munkáját és a gyermekek kórházi tartózkodásának tartalmassá tételét két pedagógus (Fekete Mónika, Homor Anikó) és egy klinikai szakpszichológus (Móricz Márta)  is segíti .

Részlegek felsorolása:

ˇ                Általános csecsemő- és gyermekgyógyászati fekvőbeteg részleg:

                    - Gyermek "A" részleg (94/515-563)

                    - Csecsemő "B" részleg (94/515-565)

                    - Gyermek "C" részleg (94/515-564)

ˇ                Újszülött részleg (94/515-582, 94/311-542(5166))

ˇ                Perinatalis Intenzív Centrum (94/515-566)

ˇ                Gyermekgyógyászati intenzív részleg (94/515-614)

ˇ                Gyermek-onkohaematológiai fekvőbeteg részleg (94/515-563)

ˇ                Anyaszállás

Specialitások kiemelése:

  • "A" részleg (4. emelet, telefon: 515-563)

Csoportvezető ápoló: Farkas Norbertné (Kati)

Progresszív és regionális feladatok: haematológia, onkológia, nephrológia, immunológia, sebészet,gasztroenterológia.
Az osztály a Magyar Gyermekhaematológiai és Onkológiai Munkacsoport decentrumaként regionális feladatokat lát el a vérképzőszervi megbetegedések: leukaemiak, lymphomák és daganatos betegségek kezelése és utánkövetése terén. Ezen az osztályon fekszenek a gyermeksebészeti ellátást igénylő gyermekek is. Itt kapnak helyet a nephrológiai kivizsgálásra érkezők is.
Speciális feladatai miatt nem vesz fel acut infekcióban szenvedő betegeket.

  • "B" részleg (4. emelet, telefon: 515-565)

Csoportvezető diplomás ápoló: Simonné Rácz Lívia

Progressziv feladatai: pulmonológia, gyermeksebészet, kardiológia, gasztroenterológia
Ezen az osztályon látják el a csecsemő- és kisdedkorú betegeket. Részben acut ellátás, másrészt kivizsgálás történik Pulmonológiai betegek kivizsgálását évek óta kidolgozott módszerek és technikák (bronchoscopia) biztosítják. A diagnosztikában meglévő noninvasív módszerekkel folyik a kardiológiai kivizsgálás.

  • "C" részleg (4. emelet, Telefon: 515-564)

Csoportvezető diplomás ápoló: Merészné Princes Adrienn

Progresszív feladatok: pulmonológia, gasztroenterológia, endokrin- és anyagcserebetegségek, kardiológia, diabetes, neurológia
Az osztály feladata az általános gyermekgyógyászat művelése, a megye diabetes gyermekeinek ellátása. A coeliákiás, atopiás dermatitises, valamint túlsúlyos gyermekek kivizsgálása. A gyermekek és szüleik betegséggel kapcsolatos edukálása is itt történik.
Ezen az osztályon látják el az osztály forgalmának nagy részét kitevő légúti betegeket. Neurológiai kivizsgálás, valamint kardiológiai betegek kivizsgálása is itt történik. A diagnosztikában rendelkezésre állnak a mai modern non-invasív eljárások A kórház radiológiai osztálya a modern képalkotó eljárásokkal az osztály diagnosztikus segítségét szolgáltatja. Feladata a nanosom és endokrin betegek komplex ellátása.

  • Gyermek intenzív részleg (3. emelet, Telefon: 515-614, 311-542(5166))

Csoportvezető diplomás ápoló: Kissné Marosi Orsolya

Fő tevékenysége a súlyos, életveszélyes állapotban lévő, 0-18 éves gyermekek komplex kezelése. A 8 ágyas osztályon minden ágyhoz központi gázellátás, nagy teljesítményű infúziós pumpa, betegőrző monitor tartozik, továbbá 3 lélegeztetőgép áll rendelkezésre.
Az ápolási feladatokat gyermek intenzív szakápolók látják el. Az osztályon évente 3-400 gyermeket kezelünk.
Az intenzív ellátás leggyakoribb szakmai indikációi a szoros megfigyelést, monitorizálást igénylő kórképek: nehézlégzéssel járó légzőszervi betegségek, balesetek okozta polytrauma, szeptikus állapotok, idegrendszeri görcsállapotok és gyulladásos kórképek, elektrolit és vízháztartás zavarai. 

  • Perinatalis Intenzív Centrum (3. emelet, telefon: 515-566)

 Részlegvezető diplomás ápoló: Kissné Marosi Orsolya

Feladata: Vas megye intenzív ellátást igénylő újszülöttjeinek, koraszülöttjeinek ellátása az igen kis súlyú koraszülötteket is beleértve (tartós gépi lélegeztetése, speciális lélegeztetési eljárások indikálása és alkalmazása, pl. HFO, surfactant, CPAP alkalmazása, speciális diagnosztikai eljárások kivitelezése, műtéti megoldást követő ellátás). Kezeli és ápolja a kis súlyú és gyógyult újszülötteket hazaadásig. Elkülöníti és ellátja a szülészeti osztályok újszülött részlegén fertőzéses tüneteket mutató újszülötteket.
Évek óta a csecsemőhalálozás alacsony Vas megyében.
A betegek egy része in utero transzport keretein belül érkezik, más részét az erre szakosodott mentőszolgálat szállítja más intézetekből.

  • Újszülött részleg (2. emelet, telefon: 515-582)

Részlegvezető diplomás ápoló: Tujfelné Cenkov Mária

Az újszülött osztály a komplex tömb II. emeletén helyezkedik el, a gyermekágyas részleg szerves részeként. Osztályunk rooming-in rendszerben működik.
Feladata: az egészséges újszülöttek ellátása, a szűrővizsgálatok elvégzése, az anya és újszülött felkészítése az otthoni ellátásra (szoptatás, tanácsadás az otthoni ápolási teendőkre vonatkozóan). Ezt a munkát segíti az osztályos védőnő is. A rooming-in rendszer lehetővé teszi , hogy az anya a gyermekével együtt legyen a nap 24 órájában. A részleghez tartozik egy VIP apartman és egy VIP szoba, hogy az egész család együtt lehessen az újszülöttel. Ezt a szolgáltatást térítés ellenében lehet igénybe venni.

  • Anyaszállás (2. emelet)

A 8 férőhelyes anyaszáláson, azokat az édesanyákat tudjuk elhelyezni, akiknek kora-, újszülöttjei a koraszülött osztályon fekszenek, ezzel biztosítva, hogy minél több időt tudjanak gyermekeikkel tölteni.