Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

Bemutatkozás

Szombathely - Fekvőbeteg ellátás - Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály

Családbarát Kórházi Osztály

Általános bemutatkozás: Vas Vármegye egyetlen Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályán, a hozzá tartozó szakambulanciákkal a 0-18 éves korú gyermeklakosság magas szintű fekvő- és járóbeteg ellátását végezzük. Az alapellátás számára szakkonzultációs tevékenységet biztosítunk, jól képzett, speciális szaktudással rendelkező orvosok és szakdolgozók csapatával. Speciális ellátást igénylő betegeket más régióból is fogadunk. Az oktatói munkába széles körben bekapcsolódunk, védőnői-, diplomás ápoló-, mentőtiszt, magyar és külföldi orvostanhallgató-képzésében aktívan részt veszünk.

Fekvőbeteg ellátás: 74 ágyon, 6 részlegen történik

Járóbeteg szakellátás: 16 szakambulancia és szakrendelés működtetése

Évenként mintegy 8000 fekvőbeteg és 1800-1900 újszülött ellátását, gyógyítását végezzük A 16 szakrendelés keretében évente közel 30.000 járóbeteg gyermek vizsgálata, gondozása történik.

A megyei kórház más osztályaival együttműködve gyors betegellátást nyújtunk. A modern képalkotó eljárások, a korszerű laboratóriumi és mikrobiológiai vizsgálatok az osztályunk diagnosztikus segítségét biztosítják.

Teljes jogúan akkreditált szakterületek: a csecsemő- és gyermekgyógyászat, a neonatológia és a gasztroenterológia.

Kiemelt centrumaink:

 • Biológiai terápiás centrum
 • Növekedési hormon kezelési központ
 • Cukorbeteg gyermekek inzulinpumpa kezelés
 • Csontsűrűségmérés- DEXA vizsgálatok

Osztályvezető főorvos:

 • Dr. Csákváry Violetta PhD csecsemő-és gyermekgyógyász szakorvos, neonatológus szakorvos, endokrinológus szakorvos

Osztályvezető főorvos általános helyettes:

 • Dr. Grasselly Magdolna Perinatális Intenzív Centrum profilvezető főorvos

Gyermeksebészeti Részleg vezető:

 • Dr. Lazáry György

Osztályvezető ápoló:

 • Császár Bernadett egyetemi okleveles ápoló

Osztályvezető ápoló helyettes:

 • Fazekas Norbertné

 

Fekvőbeteg-ellátás

Alaptevékenység: Általános csecsemő- és gyermekgyógyászat, perinatalis és gyermek intenzív ellátás

Gyermek A, B , C Részlegek- Komplex Tömb IV. emelet

Osztályvezető ápoló:

 • Császár Bernadett egyetemi okleveles ápoló

Mindhárom szervezeti egység rendelkezik baba-mama szobákkal, ahol térítés ellenében az anya, vagy akadályozottsága esetén orvosi engedéllyel a nagymama vagy édesapa gyermekével együtt lehet a kórházi kezelés alatt. A szobákat elsődlegesen előjegyzés alapján, továbbá igény és kapacitás szerint lehet igénybe venni. Részlegeinken a komfortfokozat javítása érdekében jól felszerelt konyhasarok is áll rendelkezésre. A gyermekek kórházi tartózkodása alatt pedagógusaink folyamatosan színessé varázsolják az itt töltött napokat, játékkal, kézműves foglalkozással, sok-sok beszélgetéssel és az iskolásoknál oktatással.

Kórházpedagógusaink:

 • Fekete Monika
 • Homor Anikó

 

Gyermek A részleg (telefon 94/515-563)

Progresszív feladatok: hematológia, onkológia, sebészet, baleseti sérült gyermekek ellátása, gyermekposztoperatív ébredőszoba, pszichológia, gasztroenterológia, immunológia.

Hemato-onkológia: a Magyar Gyermekhematológiai és Onkológiai Munkacsoport alcentrumaként feladatokat látunk el a vérképzőszervi megbetegedések, leukémiák, limfómák és daganatos betegségek gondozásában és utánkövetésében, valamint a jóindulatú hematológiai betegségek diagnosztikájában és kezelésében.

Gyermeksebészet: Újszülöttkortól a csecsemőkoron át 18 éves korig általános gyermeksebészeti, urológiai kórképek teljes körű ellátását végezzük, korszerű minimál invazív sebészeti műtéti technikával. Ezen az osztályon fekszenek a balesetsebészeti ellátásra szoruló betegeink is.

Pszichológiai állapotok széleskörű ellátása történik osztályunkon: szorongás és hangulatzavarok, szuicid krízis, táplálkozási és evészavarok, ürítési zavarok és egyéb pszichopatológiai állapotok felmérését, terápiás javaslatok megtételét végezzük. Az onkológiai /hematológiai betegséggel küzdő gyermekek és családjaik szupportív kezelése is zajlik.

A posztoperatív ébredőszobában fül-orr-gégészeti, gyermeksebészeti, balesetsebészeti, gyermeknőgyógyászati műtéten átesett gyermekek életfunkcióinak stabilizálása történik.

Ezen a részlegen kapnak helyet a gasztroenterológiai, immunológiai kivizsgálásra érkezők is.

Nagyon büszkék vagyunk a jól felszerelt tornatermünkre is, ahol naponta gyógytornászaink segítségével történnek a foglalkozások.

 

Speciális feladatai miatt a részleg nem vesz fel akut infekcióban szenvedő betegeket.

Klinikai szakpszichológusaink:

 • Móritz Márta
 • Márainé Márkus Ibolya

Gyógytornászaink:                   

 • Böröcz Júlia
 • Csordásné Tibold Veronika
 • Szoóné Tóth Szilvia

 

Gyermek B részleg (telefon 94/515-565)

Progressziv feladatok: infektológia, pulmonológia, gasztroenterológia

Az akut infekcióval érkező betegeket látjuk el, mely felöleli a lázas fül-orr-gégészeti, légúti, gasztroenterológiai és az ismeretlen eredetű kórképek gyógyítását is. Ezen a részlegen kezeljük a bakteriális, vírusos, gombás vagy parazita eredetű kiütéssel illetve hasmenéssel járó fertőző betegségeket is. A kétágyas kórtermek lehetővé teszik a fertőző beteg gyermekek hozzátartozóikkal történő megfelelő elkülönítését.

A részleg speciális ellátási feladatai miatt a fokozott higiéniai előírások betartása kiemelt fontosságú.

 

Gyermek C részleg (telefon 94/515-564)

Progresszív feladatok: neurológia, pulmonológia, endokrin-és anyagcserezavarok, gasztroenterológia, cukorbetegség, kardiológia, autoimmun betegségek, bőrgyógyászati kórképek

A részlegen számos kórkép komplex ellátását végezzük.

A cukorbetegség, a kóros soványság, az elhízás, a növekedési zavarok, a gyulladásos bélbetegségek, a felszívódási zavarok, az ételallergiák, a kiütéses bőrbetegségek, a neurológiai kórképek, a fejfájás, a szédülés, a görcsállapottal járó betegségek, a húgyúti fertőzések, az inkontinencia, a vesefejlődési rendelleneségek a légúti, a kardiológiai, a magasvérnyomás betegség kivizsgálása, gyógyítása történik.A krónikus betegségben szenvedő gyermekek és szüleik oktatása is ezen a részlegen kap helyet.

 

Gyermek Intenzív részleg III. emelet (telefon 94/515-614)

Csoportvezető diplomás ápoló:

 • Kissné Marosi Orsolya

Fő tevékenységünk: a súlyos, életveszélyes állapotban lévő, 0-18 éves gyermekek komplex kezelése.

A 8 ágyas osztályon minden ágyhoz központi gázellátás, nagy teljesítményű infúziós pumpa, betegőrző monitor tartozik, továbbá négy lélegeztetőgép áll rendelkezésre.
Az ápolási feladatokat gyermek intenzív szakápolók látják el. Az osztályon évente 400-500 gyermeket kezelünk.
Az intenzív ellátás leggyakoribb szakmai indikációi a szoros megfigyelést, monitorizálást igénylő kórképek: a nehézlégzéssel járó légzőszervi betegségek, a balesetek okozta politraumatizált gyermekek ellátása, a szeptikus állapotok, a diabeteses ketoacidózis, az elektrolit és vízháztartás zavarai, az idegrendszeri görcsállapotok és a gyulladásos kórképek, a súlyos állapotú gyermekek műtét utáni megfigyelése, a biológiai terápia és vérkészítmények adása alatti szoros megfigyelése. 

 

Perinatális Intenzív Centrum (PIC) III. emelet (telefon 94/515-566)

Csoportvezető diplomás ápoló:

 • Kissné Marosi Orsolya

Feladatunk: az intenzív ellátást igénylő újszülöttek, koraszülöttek ellátása 12 ágyon, az igen kis súlyú koraszülötteket is beleértve. Tartós gépi lélegeztetés, speciális lélegeztetési eljárások indikálása és alkalmazása és komplex diagnosztikai eljárások kivitelezése, a  műtéti beavatkozásokat követő ellátás. Kezeljük és ápoljuk a kis súlyú és gyógyult újszülötteket hazaadásig. A Centrumban lehetőség nyílik a Szülészeti osztály Újszülött részlegén fertőzéses tüneteket mutató és más intézményből áthelyezett újszülöttek elkülönített kórtermekben történő gyógykezelésére. A komplex ellátásnak köszönhetően évek óta alacsony a csecsemőhalálozás Vas Vármegyében. A betegeink egy része méhen belüli transzport keretein belül érkezik, más részét az erre szakosodott mentőszolgálat szállítja más intézetekből.

 

Újszülött részleg II. emelet (telefon 94/311-542/8959)

Részlegvezető diplomás ápoló:

 • Kardos-Kató Szilvia

Védőnőink:

 • Simon Melitta
 • Vörös-Kósa Szilvia
 • Barcza-Kotz Gabriella

A 30 ágyas, korszerűen felújított Újszülött Részleg a Gyermekágyas Részleg szerves részeként, tartalmi megújulással rooming-in rendszerben, minden kiságy légzésfigyelő monitorral ellátva, a bababarát ellátás keretein belül működik.
Feladatunk: A leendő édesanyákkal már a várandósság ideje megismertetett ún. aranyóra gyakorlati bevezetése már a szülőszobai ellátás keretében megvalósul. Ezen pozitív élményekkel kerül az édesanya az Újszülött Részlegre, ahol megtörténik az első szoptatás, az előtej segítségével kialakul az első immunizáció. Az anyatejes táplálás fontossága kiemelt szerepet kap. Részlegünkön védőnők és képzett szakdolgozók segítik az édesanyákat a helyes szoptatási testhelyzet és mellre tétel megtanítására, elősegítve az újszülött helyes szopási technikáját. Kiemelt fontosságú a szűrővizsgálatok elvégzése, AGYI és HASI UH vizsgálatok minden újszülöttnél, az otthoni ellátásra felkészítő gyakorlati teendők ismertetése. Az osztályon történik az első védőoltás, a BCG oltás beadása is. A rooming-in rendszer lehetővé teszi, hogy az anya újszülöttjével együtt lehessen a nap 24 órájában, figyelje a baba jelzéseit és az igény szerinti szoptatás messzemenően megvalósulhat. Ha az édesanya pihenni szeretne folyamatos felügyeletet az újszülött ellátó szobában biztosítunk.

 

Anyaszállás III. emelet

A 12 férőhelyes kétágyas, vizes blokkal ellátott, igényesen felújított Anyaszálláson, a Perinatális Intenzív Centrumban illetve a Gyermek Intenzív Részlegen ápolt kis betegeink édesanyjának térítésmentesen biztosítunk szállást és étkezést. Szem előtt tartva, hogy az aggódó édesanyák minél több időt tölthessenek újszülöttjeikkel, gyermekeikkel illetve az utazással eltöltött idő inkább pihenésre legyen fordítható.