Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

Bemutatkozás

Szombathely - Fekvőbeteg ellátás - Általános-, Ér- és Plasztikai Sebészeti Osztály

Általános bemutatkozás: Az osztály centrális szerepet vállal Vas megye betegeinek kezelésében. A gastroenterológiai, plasztikai sebészeti tevékenység mellett érsebészettel is foglalkozik. Az osztály hagyományai miatt is kiemelt figyelmet fordít a daganatos megbetegedések – nyelőcső, gyomor, máj, hasnyálmirigy, vastagbél - kezelésére. A laparoscopos technikát a rutin műtétnek számító cholecystectomia mellett a reflux betegség, lágyéksérv, mellékvese, lépeltávolítás, vakbél és vastagbél megbetegedések esetén is alkalmazza. A hazai intézetek között kimagasló az emlőműtétek száma és a kórház képes a nemzetközi standardok szerinti kezelésre. Kiterjedt endokrin sebészeti tevékenységet végez – pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese műtétek. A sérvműtétek döntő többsége a modern elveknek megfelelően háló beültetéssel történik. Az osztályon lehetőség van egynapos sebészeti kezelés keretében lágyéksérv, visszér és proctológiai (aranyér, végbél fistula) műtétek végzésére.
Az osztály többsíkú oktatási feladatai – graduális, postgraduális és a betegellátásban speciális területeken kifejtett tevékenysége mind módszertanában, mind szemléletében megköveteli a tudományos munka – közlemények írása, előadások tartása – végzését.

Speciális szolgáltatások:

Gastroenterológiai sebészet: A diagnosztikai háttér kiváló és az onkológiai kezelések a nemzetközileg elfogadott protokollok szerint végezhetők. A gasztroenterológiai profilon belül entitásnak tekinthető a nyelőcső-gyomor, máj-hasnyálmirigy és a vastagbél sebészet. Kórházunkban rendelkezésre áll a diagnosztikus háttér, a funkcionális nyelőcső betegségek (reflux, achalasia) kivizsgálására és így lehetőség van ezen műtétek elvégzésére. Az osztály felkészült a nyelőcső sérülések és daganatok műtéti ellátására is. A gyógyszeres kezelés következtében a gyomorfekély miatt végzett műtétek száma csökkent, de a szövődmények – perforáció, vérzés – ellátása továbbra is szakmai kihívást jelent. A gyomordaganat miatt végzett műtétek száma az elmúlt években relatíve nőtt, emelkedett a sebészeti kezelésben a teljes gyomoreltávolítások száma, melyeket modern varrógépek segítségével végzünk. A túlélési eredmények javulása az általunk is végzett nemzetközileg elfogadott lymphadenectomiától (nyirokcsomó eltávolítástól) várható. A máj-, hasnyálmirigy-, epesebészet területén műtéti repertoárunk széles. Az osztály felkészült az úgynevezett „nagy májműtétek”, resectiok – három, vagy több szegment – eltávolítására. A súlyos akut hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő betegek ellátása az intenzív osztály együttműködésével komoly szakmai kihívást jelent számunkra. A betegség jellege miatt a kezelés időtartama gyakran hosszú, több műtétre van szükség. Rutinszerűen végzünk krónikus hasnyálmirigy gyulladás miatt cysta műtéteket és a hasnyálmirigy vezeték szűkületét megoldó decompressios műtéteket. Az epehólyag kövesség sebészeti kezelésében a laparoscopos technika bevezetése osztályunkon is döntő változást hozott és az évenként végzett több mint 300 epehólyag műtét, döntő többsége laparoscopos módszerrel történik. A vastagbél resectiok száma – amelyeket általában rosszindulatú megbetegedés indokol évenként több mint 200, a palliatív beavatkozások száma 40-60. A végbéldaganatok sebészeti kezelésének területén megnőtt a végbélzáróizom megtartó resectios műtétek aránya a végbélkiirtással szemben. Ehhez hozzájárult, hogy az OEP a modern körvarrógépek árát a kórház számára téríti. A proctológiai szakrendelés által kivizsgált – aranyér, végbélsipoly, végbél berepedés – betegeket a modern sebészeti elveknek megfelelően kezeljük. Az aspecifikus vékony- és vastagbél gyulladásos – Crohn, colitis ulcerosa – megbetegedések száma az osztályon fokozatosan emelkedik, amely esetek ellátása speciális, egyedi döntéseket igényel.

Megjegyzések az általános sebészeti tevékenységgel kapcsolatban.
A laparoscopos műtéti technika az epekövesség kezelésében általánosan elfogadottá vált. Az osztályon történnek laparoscopos műtétek reflux, lép és mellékvese megbetegedés, lágyéksérv, vakbélgyulladás miatt is, ahol az előny egyértelmű. A laparoscopos technika területén előrelépést jelent a nyelőcső daganatok mellkasi és időnként hasi szakaszának ezen technikai megoldása. A technika kezd teret nyerni a máj és hasnyálmirigy sebészetben. Meredeken emelkedik a laparoscopos vastagbél műtétek száma. Elkezdődött a túlsúly sebészeti kezelése a bariatriai sebészet – gyomorszűkítő műtét, a gyomor egy részének kirekesztése a táplálék útjából.

  • Laparoscopos epehólyag eltávolítás    
  • Laparoscopos bal és jobb mellékvese eltávolítás    
  • Laparoscopos lágyéksérv műtét

 Endokrin sebészeti tevékenységünk a kiváló belgyógyászati és laboratóriumi háttérnek köszönhetően jelentős. Szorosan együtt dolgozunk a belgyógyászati endokrin szakrendeléssel. A pajzsmirigy műtétek mellett mellékpajzsmirigy és mellékvese műtéteket végzünk.
Emlősebészeti tevékenységünk országosan és regionálisan is jelentős. Az emlőteam munkájában radiológus, pathológus, onkológus és sebész vesz részt. A munkához új lendületet adott a világbanki segítséggel megindult és azóta folytatódó emlőrák szűrés. Az eredmények egyértelműek, nőtt a nem tapintható, korai esetek száma, amelyeket dróthorgos jelölés után távolítunk el és műtét közben intraoperatív ultrahang és röntgen vizsgálattal kontrolláljuk, hogy a kérdéses terület eltávolításra került-e? Az évenként rosszindulatú emlődaganat miatt végzett műtétek száma 150-200. Az emlőmegtartó műtétek arányát részben a kiválóan működő emlőrák szűrésnek is sikerült relative jelentősen emelni. Az évekkel ezelőtt beszerzésre került gammakamera és az Izotópdiagnosztikai Osztály együttműködése lehetővé teszi a hónalji úgynevezett őrszem nyirokcsomó biopsziát és ezzel alkalmanként elkerülhető a hónalji nyirokcsomók eltávolítása. A jelenleg bevezetés alatt álló kezelési protokollok alapján várható, hogy a műtétek hónalji kiterjesztésének szükségessége csökkeni fog.
A lágyéksérvek műtéti megoldásában jelenleg az általánosan elfogadott Lichtenstein műtétet végezzük, amely háló beültetéssel, feszülésmentes megoldást tesz lehetővé. Fiatal korban hálóbeültetéssel nem járó Shouldice műtétet végzünk és esetenként, egyre nagyobb számban alkalmazzuk a laparoscopos technikát. Az osztályon évenként végzett lágyéksérvműtétek száma kb. 200. A hasfali sérvműtétek megoldásában is szinte teljesen áttértünk a háló beültetés alkalmazására, amelytől a kiújulások számának jelentős csökkenését várjuk.
 

Plasztikai sebészeti tevékenység
Osztályunk széles körben felkészült helyreállító plasztikai sebészeti beavatkozások elvégzésére, így emlő daganat miatt történt csonkító műtétet követően vagy fejlődési rendellenesség miatt rendszeresen végzünk emlő rekonstrukciót. Jelenleg az országban egyedül osztályunkon végzünk arcideg bénulást követően dinamikus helyreállító műtéteket. Testszerte daganat, sérülés vagy fejlődési rendellenességek miatt kialakult lágyrész-, és csont hiányok pótlására van lehetőség a plasztikai sebészet legkülönbözőbb módszereinek alkalmazásával, beleértve a mikrosebészeti helyreállító műtéteket is.
Az esztétikai műtétek minden típusa elérhető osztályunkon a páciensek igényétől függően.: homlok és szemöldök emelés, szemhéj-, arc plasztika, nyak plasztika, toka korrekció. Végzünk fül plasztikát, Botox kezelést és különböző testtájakon feltöltő kezeléseket (pl. ajak töltés), orr plasztikát. Emlő műtétek minden típuával foglalkozunk: mell nagyobbítás implantatummal, mell felvarrás és kisebbítés. Szabad zsír átültetés egyik testtájékról a másikra. Has-, kar-, és comb plasztika, fenék emelés és nagyobbítás implantatummal, vádli nagyobbítás szintén elérhető műtéti beavatkozások osztályunkon.

Peripheriás érsebészeti tevékenység 

Az érsebészeti fekvőbeteg részleg 20 ágyon működik és integrált része a sebészeti osztálynak. 

Leggyakoribb verőeres beavatkozások:
• nyaki és felkari verőerek szűkületének megoldása,
• hasi és végtagi értágulatok (aneurysmák) akut és krónikus műtéti megoldásai, stent graftok beültetése
• hasi és alsóvégtagi verőér szűkületek kezelése értisztítással, műanyag vagy saját ér beültetéssel.
• érsérülések komplex ellátása
• érszükületes betegségek kombinált hybrid megoldása

Visszerek műtétei:
• visszértágulatok műtéti kezelése un. micro-varicectomiás eljárással egy napos sebészet keretében történik.
• vénás eredetű lábszárfekélyek, krónikus vénás elégtelenség műtéti kezelése.

A fentieken kívül „cukorbeteg láb” komplex műtéti kezelését, krónikus vesebetegek fisztula képző műtéteit (Cimino–fisztula) is nagy számban végezzük.