Július 1-jétől már az uniós oltási igazolás is elérhető az EU-n belüli utazásokhoz.

Magyarországon július elsejétől bevezetésre került az uniós védettségi igazolás. Az angol-magyar kétnyelvű  uniós Covid-igazolás digitálisan és papíralapon is elérhető.  Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belüli utazást terveznek, javasoljuk, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ez a legegyszerűbb módja az igazolás beszerzésének.


Az uniós Covid-igazolás az egész unióban egységes vizuális megjelenésű, kétnyelvű, digitális és papírformátumban is ingyenesen elérhető, QR-kóddal van ellátva. Az igazolás nem minősül útiokmánynak és nem kerül hivatalból kiállításra és sem megküldésre.  Az igazolást az uniós tagállamok nemzeti hatáskörben adják ki, érvényessége az összes uniós tagországra kiterjed, teljes körű alkalmazása 2021. július 1-jén lép életbe.  Hazánk július 1-jétől a többi tagállamhoz hasonlóan szabad beutazást biztosít az uniós COVID-igazolással érkező  külföldieknek.


A uniós Covid-igazolás bevezetésével kórházunk megszünteti az általunk beadott védőoltásokról készült oltási igazolások kiállítását. A már elkészült, de át nem vett igazolások helyett az igénylők részére javasoljuk az EESZT felületén vagy mobilapplikáción keresztül történő letöltést, illetve a kormányablakban, előzetes időpontfoglalás nélkül történő ügyintézést.


Az igazolással kapcsolatos további, részletes információk a koronavírusról szóló kormányzati oldalon érhetők el: Július 1-jétől már az uniós oltási igazolás is elérhető az EU-n belüli utazásokhoz (koronavirus.gov.hu)


Markusovszky Egyetemi Oktatókórház