50 éve a cukorbeteg gyermekekért

Dr. Szabó László, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Csecsemő- és Gyermekosztály gyermekgyógyász főorvosa, a gyermek diabetológia- és endokrinológia vasi alapítója 1974-ben, ötven évvel ezelőtt a legelső volt, aki gyermekdiabétesz edukációs tábort szervezett Magyarországon.

A táboroztatás cukorbeteg-gondozásban betöltött szerepéről és történetéről Szabó főorvos tanítványa, Dr. Csákváry Violetta endokrinológus, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa beszélt a Vas Népe megyei napilapnak.

Mint a cikkből megtudjuk, a nagy sikerű, újszerű kezdeményezésről a Gyermekgyógyászat folyóirat is megemlékezett. Itt fogalmazta meg Szabó főorvos a cukorbetegség oktatása során szállóigévé vált mondatát:

a diabétesz nem betegség, hanem egy állapot, amit jól karban tartva a gyerekek teljes életet élhetnek!

 

Dr. Szabó László főorvos a Markusovszky Kórház Gyermekosztályán

Csákváry doktornő elmondta, hogy a táboroztatás hagyománya ötven éve töretlenül folytatódik: az idén húsz vasi gyermek, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Gyermekdiabetológiai Szakellátóhelyének gondozottjai vettek részt az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány ottalvós Diabétesz Erzsébet-táborában. A tábor során nemcsak a gyermekek, a kísérő szülők, hanem az egészségügyi személyzet is rengeteg élménnyel gazdagodott.

- A táboroztatásnak az a célja, hogy a cukorbeteg gyermekek a csapattal, azonos életkorú társakkal, a kórházi körülmények közül és a hétköznapokból kiszakadva önfeledt, biztonságos, élményekben gazdag napokat töltsenek. Egyúttal sorstárs-kapcsolatokat alakítsanak ki. A táborok kedvező pszichés hatása megkérdőjelezhetetlen. Az átélt élményekkel segítséget kapnak az életre szóló állapot elfogadásában. Itt a barátkozás, nevetés és a jókedv van a középpontban, miközben a gyermekek vércukorértékeire szakmai csapat vigyáz. A szakembereknek pedig ilyenkor alkalmuk nyílik a gyermekkel való kötetlen beszélgetésre, figyelni a különböző élethelyzetekben – túrázás, strandolás, étkezés – gyorsan változó vércukorértékekre adott reakcióikat és a beadásra szánt inzulinmennyiségeket: az úgynevezett önmenedzselés gyakorlatát.

 

Diabétesz tábor (Röjtökmuzsaj, 1974)

A közösségben rengeteg tanácsot és technikai támogatást kapnak a gyermekek. Könnyebben épülnek be a családok mindennapjaiba a terápiás és életmódbeli tanácsok, melyek elősegítik az önbizalom, az önállóság, a nem diabéteszes társakkal való egyenrangú társadalmi szerepvállalás kialakulását. Így lesz az említett szállóigéből valóság – mondta Csákváry Violetta, Szabó főorvos úr tanítványa.

Borítókép: Ottalvós Diabétesz Erzsébet-tábor (Sümeg, 2024)

Forrás: https://www.vaol.hu/helyi-kozelet/2024/08/diabetesz-tabor-az-orokseg-otven-eve-folytatodik