Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

Megnyílt a Gyermek Fájdalomkezelő Ambulancia

Megnyílt a Gyermek Fájdalomkezelő Ambulancia

A vidéki városok közül elsőként nyitott Gyermek Fájdalomkezelő Ambulanciát a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház.

Prof. Dr. Nagy Lajos főigazgató köszöntőjében kiemelte, hogy a Kórház a szolgáltatások folyamatos javításának tervezése során nem csak a milliárdos eszközfejlesztéseket veszi figyelembe, hanem azokat a kisebb volumenű fejlesztéseket is, amiknek eredményeképpen javul az orvos-beteg kapcsolatok minősége. Ebbe a sorba illik bele ez az új szolgáltatás is. A Markusovszky Kórház legújabb egységének köszönhetően jelentősen javul a krónikus fájdalommal élő gyermekek gyógyulási esélye, aminek köszönhetően magasabb életminőségben élhetnek. 

Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta, hogy az a terület különösen közel áll a szívéhez, ezért örömmel segítettek a szombathelyi kollégáknak a Centrum létrehozásában. Mint megtudtuk, kórházukban 10 évvel ezelőtt indult el az első magyarországi gyermek fájdalomkezelő ambulancia, német mintára. A létrehozását az a felismerés vezette, hogy a gyermek-fájdalomhoz való hozzáállás jelentősen változott az elmúlt évtizedekben. A korábbi passzív, vagy akár elutasító magatartást megértő hozzáállás váltotta fel a szakmában. A Kórházszövetség elnökeként gratulált Főigazgató úrnak a szombathelyi kórház munkájához, amit példaértékűnek nevezett.

Dr. Major János tudományos igazgatóhelyettes, a Bethesda Gyermekkórház Fájdalomkezelő Centrumának vezetője elmondta, hogy egy 2016-os felmérés szerint minden 12.-ik gyermeknek van komoly fájdalma. Gratulált a gyönyörűen kialakított szombathelyi egységhez és reményét fejezte ki, hogy a két Kórház együttműködése a jövőben is hasonlóan sikeres lesz.

Az új Ambulancia működését Dr. Györke Eszter, a Markusovszky Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályának adjunktusa ismertette. Megtudtuk, hogy a módszerről először egy konferencián hallottak, ezt követően vették fel munkatársaival a kapcsolatot a Bethesda Gyermekkórházzal, akik mindenben segítségükre voltak. Elmondta, hogy a krónikus fájdalom okát a hagyományos vizsgálati módszerekkel sokszor nem lehet kideríteni, az Ambulanciára akkor kerülhetnek át a betegek, ha a megelőző vizsgálatok nem tárnak fel szervi okokat. A gyógyító munkában kiemelt szerepet kap a komplex megközelítés, a vizsgálatok a család bevonásával, több órás rendelés keretében történnek.



Fotógaléria (5 megtekinthető kép)