Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

Megemlékezés és díjátadás Pető Ernő tiszteletére

Megemlékezés és díjátadás Pető Ernő tiszteletére

Vas vármegye és Szombathely közkórházának megalapítójára, dr. Pető Ernőre emlékeztek a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, ahol kitüntetések átadására és a kerek születésnapot ünneplő dolgozók köszöntésére is sor került.

1999 óta minden évben megrendezésre kerül a Markusovszky kórházban a Pető Ernő emlékünnepség, ez alól csak a koronavírus-járvány évei jelentettek kivételt. A Romhányi-teremben tartott idei rendezvényen Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke és dr. Orbán István, a Vas Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója is tiszteletét tette.

Prof. dr. Márkus Béla, a Tudományos Bizottság elnökének köszöntő szavai után Pető Ernő változatos életútját dr. Csákváry Violetta osztályvezető főorvos elevenítette fel. Pető Ernő 1909-ben Budapesten szerezte orvosi diplomáját, az I. Világháborúban katonaorvosként nagy gyakorlatot szerzett a súlyos sebészeti betegségek ellátásában. 1915-ben került Szombathelyre, ahol azonnal hozzálátott a katonai kórház polgári lakosság részére történő átalakításának. Fő törekvése egy új, korszerű kórház létesítése volt, ami 1929-re valósult meg. 

Az emlékünnepségen a hagyományokhoz híven elismerések átadására is sor került. 

A Dr. Pető Ernő Emlékérmet prof. dr. Oroszlán György nyugalmazott osztályvezető főorvos vehette át prof. dr. Nagy Lajos főigazgatótól. Oroszlán György 1973-ban a Debreceni Orvostudományi Egyetem általános karán diplomázott, 1977-ben csecsemő- és gyermekgyógyász szakvizsgát, 1992-ben neonatológus szakvizsgát szerzett. 1993-tól 2018-as nyugdíjba vonulásáig a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosaként dolgozott. 

Posztumusz Dr. Pető Ernő Emlékéremmel ismerték el dr. Andits Miklós főorvos (Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály) életpályáját. Andits Miklós (1939–2017) a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát, ezt követően a szombathelyi Markusovszky kórházban állt munkába. Több mint fél évszázados gyógyító tevékenysége során a betegek felé mindig mélységes humanitással fordult. Az egészségügyi közép- és felsőoktatásban végzett sok évtizedes tanítói munkája során több száz tanítványa volt.

Dr. Nagy Lajos és Altmajer Beáta ápolási igazgató közösen adták át Zentainé Kupi Ágnesnek, a Kardiológiai és Belgyógyászati Osztály osztályvezető helyettes ápolójának a Szakdolgozói Életműdíjat. Zentainé Kupi Ágnes 1976. júliusától dolgozik a Kórházban, 1990 óta a Kardiológiai és Belgyógyászati Osztályon, 2019 szeptembere óta pedig már nyugdíjasként folytatja áldozatos és elhivatott tevékenységét.

Az emlékünnepség zárásaként 75 és 80 éves születésnapi jubileumi emlékérmek átadására is sor került: előbbit dr. Barta Miklós, utóbbit dr. Szalai Zsuzsanna, Somogyi Józsefné és Pálfi Istvánné vehette át prof. dr. Nagy Lajostól. dr. Mód Gabriella főorvos pedig „A kórház kiváló orvosa” elismerésben részesült.

Munkatársainknak a kitüntetésekhez szívből gratulálunk és köszönjük áldozatos munkájukat!

Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház



Fotógaléria (3 megtekinthető kép)