Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

Markusovszky Lajos Emlékünnepély

Markusovszky Lajos Emlékünnepély

 

A hagyományokhoz híven, idén is ünnepséggel tisztelegtünk a 19. század kiemelkedő orvos egyénisége, kórházunk névadója, Markusovszky Lajos emléke előtt.

A magyar egészségügyi oktatás egyik megszervezőjeként is számontartott sebésznek a kórház kertjében álló mellszobránál Dr. Király István osztályvezető főorvos mondott ünnepi köszöntőt. Ezt követően a Vas Vármegyei Kormányhivatal, a Vas Vármegyei Közgyűlés, Szombathely Megyei Jogú Város, Vasegerszeg Önkormányzata és a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház képviselői helyezték el koszorúikat.

Az ünnepség a koszorúzás után a kórház Romhányi-termében folytatódott, ahol Prof. dr. Márkus Béla, a Markusovszky Kórház Tudományos Bizottságának elnöke megnyitó beszédében a tudományos, orvosi nyelv jelenleg is aktuális kérdéseiről beszélt.

Markusovszky Lajosról Dr. Király István osztályvezető főorvos emlékezett meg, kiemelve a kórház névadójának az orvosképzés fejlesztésében szerzett elévülhetetlen érdemeit. A szakmai ismeretek terjesztésének fontosságát felismerve Markusovszky 1857-ben megalapította az azóta is létező és rendszeresen megjelenő Orvosi Hetilapot, amelynek tulajdonosa és felelős szerkesztője is volt. Itt jelentette meg 1858-ban barátja, Semmelweis Ignác híres cikksorozatát is a gyermekágyi lázról. Az 1867-es kiegyezést követően az Eötvös József vezette Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumban az orvosképzés ügyeinek, majd később az egyetemi ügyek előadója lett.

Markusovszky Lajos érdemeinek felelevenítését követően Prof. Dr. Maurovich Horvat Pál tartott előadást Kardiológiai CT vizsgálat: jelen és jövő címmel. A rendkívül izgalmas előadásból megtudtuk, hogy a kardiológiai vizsgálatok folyamatos fejlődése ellenére jelenleg nem áll a rendelkezésre olyan diagnosztikai eljárás, amely akár a tünetmentes betegeknél is időben alkalmazható lenne a célzott megelőző kezelés érdekében. A különféle képalkotó módszerek együttes alkalmazására és a mesterséges intelligencia bevonására irányuló kutatások azonban rendkívül ígéretesek, így a közeli jövőben a diagnosztikai eljárások hatékonysága jelentősen növelhető.

A hagyományoknak megfelelően az emlékünnepély keretében került sor a Markusovszky-emlékplakett átadására, amelyet ebben az évben Prof. dr. Maurovich Horvat Pálnak, az MTA doktorának, klinikaigazgatónak, tanszékvezető egyetemi tanárnak nyújtott át Dr. Stánitz Éva mb. főigazgató.

A rendezvény a Markusovszky-pályázat eredményének ismertetésével, és adjunktusi, másodfőorvosi kinevezések átadásával zárult.

A Markusovszky pályázatok értékelését Prof. Dr. Márkus Béla, a Tudományos Bizottság elnöke ismertette, a díjakat Dr. Stánitz Éva mb. főigazgató adta át.

 

A Markusovszky Pályázat 2024. évi díjazottjai:

Megosztott I. Díj

Dr. Stári Olivér, Dr. Török Csaba, Dr. Görög Petra Otília, Dr. Kovács Balázs, Dr. Csucska Máté PhD, Dr. Márkus Béla PhD, Dr. Lóderer Zoltán PhD (Általános, Ér- és Plasztikai Sebészeti Osztály)

Dr. Szendrei Tamás, Dr. Kovács Szilamér, Dr. Szabó Zsuzsanna, Dr. Iványi János László, Dr. Plander Márk (Hematológiai Osztály)

II. Díj

Ungvári Tamás, Szabó Döme, Farkas Béla, Kiss Balázs, Dr. Dankovics Zsófia (Onkoradiológiai Osztály)

III. Díj

Dr. Erdődi- Juhász Pálma (Infektológiai Osztály)

Tüttő Ágnes, Komlósi Kálmánné, Dr. Tarszabó Róbert (Szülészet-Nőgyógyászati Osztály)

 

Az adjunktusi és másodfőorvosi kinevezéseket Dr. Stánitz Éva mb. főigazgató és Dr. Káldy Zoltán orvosigazgató-helyettes adta át.

 

Másodfőorvosi kinevezésben részesült:

Dr. Bagoly Andrea (Orr-Fül-Gégészeti Osztály)
Dr. Kovács Attila (Gasztroenterológiai és Belgyógyászati Osztály)
Dr. Sinkó Gabriella (Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály)
Dr. Szakáll Orsolya (Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály)

Adjunktusi kinevezésben részesült:

Dr. Kovács Balázs (Általános, Ér- és Plasztikai Sebészeti Osztály)



Fotógaléria (22 megtekinthető kép)