Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

Korszerű eszközökkel bővült a Kórház Onkoradiológiai Osztálya

Korszerű eszközökkel bővült a Kórház Onkoradiológiai Osztálya

A közel 800 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően az eddig is magas színvonalú onkológiai kezelések még precízebben, gyorsabban, hatékonyabban végezhetőek el a jövőben.

A fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón Dr. Nagy Lajos főigazgató elmondta, hogy az onkológiai ellátás a Markusovszky Kórháznál stratégiai terület, évente átlagosan 1400 új beteg felvételére és közel 20 ezer kezelésre kerül sor. A daganatos betegségek teljes körű gyógyítására az orvostudomány még nem talált megoldást, a technológiai fejlődésnek is köszönhetően azonban egyre jobb eredményeket lehet elérni.

Az Onkológiai eszközpark fejlesztése a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban” című, „EFOP-2.2.23-21-2022-00007” azonosító számú európai uniós pályázat keretében elnyert 799,996 millió forint vissza nem térítendő támogatásból egy új lineáris gyorsító berendezés, továbbá dozimetriai mérőeszközök és kiegészítők beszerzése valósult meg. A két lineáris gyorsító cseréjét tartalmazó, a második készülék telepítésével rövidesen befejeződő fejlesztés eredményeként a kórház hosszú évekre biztosítja a daganatos betegek biztonságos sugárterápiás kezelését, miközben az eddigieknél is magasabb szintre emeli az ép szövetek védelmét a kezelés során.

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője köszönetet mondott az Onkoradiológiai Osztály munkatársainak a kiemelkedő szakmai munkájukért. Mint megjegyezte, nincs olyan szombathelyi család, aki ne lenne érintett a daganatos betegségek kezelésében, ezért is különösen jelentős a most megvalósult fejlesztés. Elmondta, hogy a Kormánynak köszönhetően jól hasznosulnak az egészségügy fejlesztésére szánt EU-s források, és reményét fejezte ki a tekintetben, hogy a második gép üzembe helyezési feltételei is  megvalósulnak hamarosan.

Dr. Dankovics Zsófia, az onkoradiológiai osztály osztályvezető főorvosa elmondta, hogy elsődleges céljuk a betegek emberhez méltó, magas színvonalú kezelésének biztosítása. Az utóbbi évtizedekben óriási fejlődésen mentek keresztül az eszközök is, az új gépeknek köszönhetően magasabb komfortérzet érhető el a kezelések alatt, a beavatkozás ideje lerövidül és a sugár pontosabb pozícionálásának köszönhetően az ép szövetek károsodása is csökken. Mint megtudtuk, korábban az volt a jellemző, hogy fél-egy éven belül elveszítették a betegeket, ma már azonban a terápia célja, hogy krónikus betegséggé alakuljon a kór, és a betegek még hosszú évekig megfelelő életminőségben tudjanak élni.

A tájékoztatót követően főigazgató úr és főorvos asszony vezetésével a sajtó munkatársai megtekintették az új gépet az Onkológiai Központban.