Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

In memoriam: prof. dr. Illei György

In memoriam: prof. dr. Illei György

Volt kollégái és tanítványai nevében szomorúan tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy prof. dr. Illei György, Kórházunk megbecsült volt osztályvezetője hosszú, súlyos betegségekkel folytatott küzdelmét követően elhunyt Pécsett.

Professzor úr 1973-tól 1994-ig a Markusovszky Kórház Szülészeti-Nőgyógyászati osztályát vezette, munkáját nagy szakmai és társadalmi megbecsülés övezte. Vezetése alatt az osztály hazai és nemzetközi megítéltetése az egyetemi klinikák színvonalára emelkedett. Számos vendég-kolléga, elsősorban Debrecenből, Pécsről, de Londonból is heteket töltött a szombathelyi nőgyógyászati ellátási gyakorlat megismerésével.

Nevéhez számos új műtéti eljárás bevezetése fűződik, de jelentős endokrinológiai és immunbiológiai elméleti kutatásokat is vezetett. Ismereteinek elmélyítése érdekében két alkalommal Londonban is eltöltött egy-egy évet. Orvosszakmai munkája mellett több mint másfél évtizedig a főigazgató mellet tudományos helyettesi teendőket is ellátott.

Az orvoskar kifejezett kérése ellenére – következetes magatartását bizonyítva – 1994-ben vonult nyugdíjba. Több évtizedes oktatói és tudományos tapasztalatát a továbbiakban a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán kamatoztatta, kezdetben Szombathelyen majd Pécsett, főleg a diplomás ápoló- és szülésznőképzés terén országos kisugárzású szakmai sikerek bemutatásával. Több szakkönyvet is írt, és szerkesztett. Számos kitüntetés birtokosa volt: „Kiváló orvos”, „Pro Facultate Scientiae Sanitatis”. Életműve elismeréseként 2003-ban a „Magyar Köztárasági Érdemrend Tiszti Keresztje Polgári Fokozata” kitüntetésben részesült.

Életvitelére a puritánság volt jellemző, vagyont nem gyűjtött, magánrendelése nem volt, szigorúan ellenezte a „klinikai magángyakorlatot” is. Személyében egy végtelenül etikus, szakmailag kiemelkedő tudású professzort veszítettünk el, aki nem csak a Vas megyei-, de szerte az országból elsősorban nőgyógyászati daganatos betegségben szenvedők keresték több mint húsz évig gyógyulásunkat Szombathelyen.

 

Gyászoló kollégái és tanítványai nevében:

prof. dr. Horváth Boldizsár