Ugrás a főmenüre Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez
06 94 / 311 542

Virtuális Erőmű Program

Tájékoztatás
a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház részvételéről a Virtuális Erőmű Program pályázatán


Az Országos Kórházi Főigazgatóság kezdeményezése és ajánlása alapján Kórházunk is csatlakozott ahhoz, a több mint tíz éves múltra visszatekintő, innovatív környezettudatossági projekthez, a Virtuális Erőmű Programhoz, amely az inverz energiaközösség logikáját követve, hatékony eszköze a társadalmi szemléletformálásnak.
A Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház a Virtuális Erőmű Program Energiahatékonysági kiválósági Pályázatának díjazottjaként az Energiatudatos Kórház programvédjegy használatára jogosult.
Az erről szóló Tanúsítványt ünnepélyes kertek között a Parlamentben 2023. május 4-én vehette át a kórház nevében Csuka Lajosné gazdasági igazgató és Máté Péter igazgató helyettes.
A Virtuális Erőmű Program azt a célt szolgálja, hogy a gazdasági, a közszféra és a társadalmi élet bármely területén szereplők által vállalt, energiamegtakarítást eredményező vállalásokat összegyűjtve, annak teljesítményét számszerűsítve megállapítja a megtakarított energiafelhasználást és károsanyag-kibocsátást. A Virtuális Erőmű Program eddigi eredménye mintegy 1000 MW teljesítmény, amit a megtakarítások eredményeként nem kell megtermelni és nem került a légkörbe az előállításával keletkező CO2 mennyiség.
A Virtuális Erőmű Programot a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit KFT működteti dr. Molnár Ferenc vezetésével, aki a program jogtulajdonosa.
Kórházunk pályázatában a napelemes fejlesztés keretében beépített 215 kW teljesítményű kiserőmű energiatermelésének elszámolását vállalta a Virtuális Erőmű Programban.
A Kórház a termelt energiamennyiséget teljes mértékben felhasználja és mintegy 200 t/év CO2 kibocsátás-csökkentéssel járul hozzá környeztünk védelméhez.
Molnár Ferenc, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit KFT vezetője ismertette a program eredményeit, a jövő terveit, s ezután került sor az ünnepélyes díjátadásra.
Kórházunk sikeres pályázatának elismeréséhez Jenei Zoltán az Országos Kórházi Főigazgató is gratulált.

 Fotógaléria (6 megtekinthető kép)