Akadálymentesített nézet 06 94 / 311 542

Bemutatkozás

Szombathely - Járórendelések, diagnosztikai és egyéb ellátás - Központi Laboratórium - Központi Laboratórium

Az osztály címe (telephely): 9700 Szombathely, Markusovszky L. u. 5.
Elhelyezkedése (tömb, épület, épület száma, emelet, stb.): Szülészeti-Gyermekgyógyászati Tömb, 1. emelet

Laboratóriumunk a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Központi Laboratóriuma.

2017. január 1-től – Sárvár és Szentgotthárd városok elemi laboratóriumi ellátása kivételével – Vas megye fekvőbeteg, valamint járóbeteg alap- és szakellátásának három telephelyen biztosítunk teljes körű orvosi klinikai laboratóriumi diagnosztikai hátteret.

A kórház megyei, de több tekintetben regionális betegellátási szerepéből következően bizonyos klinikai szakterületeknek (pl. felnőtt és gyermek onkológia, onko-haematologia) regionális szintű orvosi klinikai diagnosztikai laboratóriuma is vagyunk.

A celldömölki laboratóriumi részleg folyamatos munkarendben dolgozik, biztosítva ezzel a járóbeteg és fekvőbeteg ellátás számára is az alapvető klinikai laboratóriumi diagnosztikát. A folyamatos szülészet-nőgyógyászati munka miatt vérdepót üzemeltetünk, ezzel együtt alapvető vércsoport szerológiai munka is folyik.

A körmendi laboratóriumi részlegben munkanapokon mintavétel történik. A folyamatos, sürgősségi betegellátáshoz elengedhetetlen vizsgálatokat úgynevezett ágymelletti készülékekkel biztosítjuk. Speciális vizsgálatokként alapvető vércsoport szerológiai meghatározások ebben a részlegben is történnek.

Minden további vizsgálatot a szombathelyi laboratóriumi részleg végez. A kórházi betegellátás (járó- és fekvőbeteg) mellett az igen kiterjedt beküldői hálózat miatt a laboratórium éves vizsgálati száma közel négy millió, s ezzel az ország egyik legnagyobb forgalmú klinikai orvosi laboratóriuma.

A laboratóriumi vizsgálatok lehetőségei csaknem teljes körűek: klinikai-kémiai, vérképzési és véralvadási, hormonális/endokrinológiai, allergológiai, immunkémiai (in vitro izotópos is!), immunológiai (flow-cytometria is!), vizelet analitikai, HPLC (= magas nyomású kromatográfia technika), valamint cytogenetikai és molekuláris diagnosztikai (HPV tipizálás – PCR = polimeráz láncreakció technikával), mindösszesen közel 300 fajta vizsgálatot végzünk.

A laboratórium a QualiCont In Vitro Diagnosztikai Minőségellenőrzési Közhasznú Társaság minősítése szerint feladatait tartósan magas szinten látja el. 2004. októberében – az országban elsőként, három évig érvényes – akkreditált státuszt szereztünk.

A laboratórium szolgáltatásait az év minden napján, éjjel-nappal, folyamatosan nyújtja. A három laboratóriumi telephely dolgozói: négy orvosi laboratóriumi diagnosztikai szakorvos, egy klinikai biokémikus, egy gyermekgyógyász-humángenetikus szakorvos, egy belgyógyász-haematologus szakorvos (részmunkaidőben), egy vegyészmérnök, egy molekuláris biológus, egy klinikai laboratóriumi kutató, hat orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus, 12 laboratóriumi szakasszisztens, egy haematologiai szakasszisztens, 20 laboratóriumi asszisztens, két humángenetikai asszisztens, három általános asszisztens, öt segédasszisztens, egy orvosirnok és öt takarítónő.

Egy diplomás dolgozó tudományos minősítéssel is rendelkezik.

A laboratórium jelentős oktatási feladatokat is ellát. Szoros együttműködésben részt vesz a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara Kaposvári és Szombathelyi Oktatási Központjának oktató munkájában, a főiskolai orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikusok és szakasszisztensek/asszisztensek képzésében és továbbképzésében. A laboratórium csaknem teljes körű szakorvosi képzési joggal is rendelkezik. A laboratórium kutatási feladatait részben a kórház klinikai osztályainak kutatási támogatása jelenti (pl. klinikai tanulmányok laboratóriumi vizsgálatai), részben azokat önállóan végzi.