Akadálymentesített nézet 06 94 / 311 542

Bemutatkozás

Szombathely - Fekvőbeteg ellátás - Traumatológiai Osztály

Általános bemutatkozás:
Szombathelyen a traumatológiai ellátásnak komoly hagyományai vannak. Kórházunk évtizedek óta magas színvonalú és folyamatos sérültellátást végez. Az osztály elsődleges feladata Vas megye területén bekövetkező balesetek során sérült emberek akut ellátása, a legapróbb sérüléstől az életveszélyes súlyos esetekig. Egyes régiók sérülésének ellátásakor, a magasabb ellátási minőség érdekében társszakmák segítségét is igénybe vesszük (Sürgősségi Osztály, Intenzív Osztály, Idegsebészet, Szájsebészet, Fül-orr-gégészet, Érsebészet, Szemészet, Mellkassebészet).
A gyermekek (legkisebbtől a legnagyobbig) baleseti sebészeti ellátását, műtéteit is mi végezzük, csak ápolásuk, megfigyelésük történik a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályon, koruknak megfelelően optimálisabb körülmények között.
Nem egyszer látjuk el más régió súlyos sérültjeit is, köszönhetően a jó szakmai és infrastrukturális körülményeknek (Sürgősségi Centrum, helikopter leszálló).
Regionális csoportosítás miatt az égési sérültek, ill. a súlyosan sérült, replantációt igénylő kézsérültek ellátása nem osztályunkon, hanem a győri kórházban történik.
Az akut ellátás mellett a baleseti sebészet és ortopéd sebészet rekonstrukciós műtéteinek jelentős palettáját műveljük, országosan elismert szinten.
Külön térdsebészeti és vállsebészeti team gondoskodik a korszerű és magas szintű ellátás koordinálásáról. Mindkét területen a problémák teljes körű orvoslása történik, az artroszkópos műtéteken (váll, könyök, térd, boka), a szalagrekonstrukciókon (keresztszalag pótlások), porcpótláson, porcátültetésen, vállízületi instabilitások műtétein keresztül egészen a nagyízületi protetikáig (csípő protézis, térd protézis, váll protézis) bezárólag.
Járóbeteg ellátásunkon végezzük a nem sürgősségi eseteink ellátását, a kontroll vizsgálatokat, rendszeres kezelést igénylő betegeink ellátását, speciális vizsgálatot, kezelést igénylő betegeink ellátását (kézsebészet, vállsebészet, térdsebészet), műtéti előjegyzéseket.

Alaptevékenység:
Osztályunkon elsősorban azon balesetből adódó sérültek ellátását végezzük, akik sérülésük típusából, mértékéből adódóan az ambuláns (járóbeteg) ellátás kereteit meghaladják, műtétet, megfigyelést, speciális kezelést igényelnek.
A sérülés típusától függően akár azonnal, akár rövidebb, vagy hosszabb előkészítést követően végezzük el a szükséges műtétet, műtéteket, beavatkozásokat.
Osztályunkon elektív (tervezett) műtéteket, beavatkozásokat is végzünk, melyek célja a helyreállítás, a meglévő állapot javítása a mozgásszerv rendszert érintően, a rehabilitáció első lépéseinek elvégzésével együtt.
Részletesebben a specialitások kiemelésénél szólunk ezekről.

Tevékenységünk részletezése:
Csontegyesítő műtétek törések esetén, elsősorban a végtagokat, a medencét, és annak ízületeit illetően. A lágyrészek, izmok, bőrfelszín sérüléseinek ellátása, hiányainak pótlása. Ér-, idegsérülések ellátása. Szalagsérülések akut és halasztott ellátása, pótlása. Fertőzött lágyrész sebek, ízületek, csontvelőgyulladásos állapotok ellátása, műtéti kezelése.
Konzervatív kezelések műtétet nem igénylő esetekben (brace, orthesis, gipsz, húzó kezelés)
Megfigyelés (observatio) baleseti eredetű veszélyeztető állapotok esetén.
Rehabilitáció megkezdése, gyógytorna kezelés, fizioterápia.

Specialitások:
Artroszkópos (ízületi tükrözéses) műtétek a váll, térd, boka ízületek sérülései, betegségei esetén.
Térd rekonstrukciós műtétek: oldal és keresztszalag pótlások (egy és kétköteges LCA plasztikák), revíziós keresztszalag pótló műtétek, porcfelszín képző műtétek, porcpótlások, porcátültetések (mozaik plasztika), tengelykorrekciós műtétek.
Váll rekonstrukciós műtétek: stabilizáló, mozgás felszabadító műtétek
Protetikai rekonstrukciós műtétek: csípő protézis beültetés, térd protézis beültetés, váll protézis beültetés